Mjere štednje

Guardian odsad izlazi u tabloidnom formatu, promjene i na webu

Hina

Promjenom formata trebali bi se svake godine uštedjeti milijuni funta koji se mogu reinvestirati u razvoj lista

Britanski dnevni list The Guardian u ponedjeljak je prvi put izašao u formatu tabloida, odustavši zbog ekonomskih razloga od berliner formata u kakvom je izlazio od 2005. The Guardian, odsad nešto manji od A3 formata, zadržava svoju naslovnicu u boji, ali napušta prepoznatljivo tamno plavo zaglavlje na naslovnici.

Usto se mijenja izgled slova u naslovima i uvodi novi prijelom stranice koji bi trebao biti »lakši za čitanje«.


Katherine Viner, glavna urednica lista koji je počeo izlaziti 1821., ističe prednosti novog formata i naglašava da »zbog pada prodaje, tiskanje lista u berlineru postaje sve skuplje«. Riječ je o novom »odvažnom, oštrom i lijepom« listu, rekla je u uvodniku.


»Naš prelazak na tabloidni format je važan korak kako bi The Guardian bio financijski održiv i omogućio nam da i dalje ulažemo u kvalitetno novinarstvo radi budućih generacija«, dodala je.




Preinaku je doživio i portal lista koji svaki mjesec privuče 150 milijuna čitatelja u svijetu, napose što se tiče boja koje su usklađene s novim izgledom tiskanog izdanja.


Promjene će pretrpjeti i list The Observer, nedjeljno izdanje Guardiana.


Odluka je dio trogodišnjeg plana oporavka lista početog 2016. koji predviđa restrukturiranje u oglašavanju i smanjenje troškova na račun ukidanja 250 radnih mjesta, od kojih 100 u uredništvu.


Promjenom formata trebali bi se svake godine uštedjeti milijuni funta koji se mogu reinvestirati u razvoj lista.