Prijeti im nova kazna

Grupa u kojoj je 41 europska kompanija traži od EK kažnjavanje Googlea zbog nepoštivanja tržišnog natjecanja

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Skupina u kojoj je 41 kompanija izvijestila je u zajedničkom pismu europsku povjerenicu za tržišno natjecanje Margrethe Vestager da Google nije ispoštovao nalog iz 2017. godine da prekine praksu favoriziranja vlastite usluge usporedbe cijena. Američkoj kompaniji tada je izrečena kazna od 2,4 milijarde eura



BRUXELLES – Skupina europskih kompanija za usporedbu cijena zatražila je u četvrtak od Europske komisije da poduzme mjere protiv Googlea zbog navodnog ignoriranja naloga o poštivanju načela ravnopravnog tržišnog natjecanja.


Skupina u kojoj je 41 kompanija izvijestila je u zajedničkom pismu europsku povjerenicu za tržišno natjecanje Margrethe Vestager da Google nije ispoštovao nalog iz 2017. godine da prekine praksu favoriziranja vlastite usluge usporedbe cijena.


Američkoj kompaniji tada je izrečena kazna od 2,4 milijarde eura.




Kompanije iz 21 države EU-a tvrde da Googleovo rješenje prema kojem se konkurencija nadmeće za pozicije pri vrhu popisa rezultata pretraživanja nije povećalo promet na njihovim internetskim stranicama.


»Zbog takve Googleove prakse sve je više kompanija prisiljeno – ili će biti prisiljeno – napustiti tržište«, tvrde.


Prvi je puta tako velika skupina kompanija zatražila zaštitu Europske komisije od Googleove prakse istiskivanja konkurencije. Skupina uključuje Idealo, drugi po veličini servis za uspoređivanje cijena u Europi i dio izdavačke skupine Axel Spinger, te poljsku No. 1 Ceneu, britanski Kelkoo, i češke Foundemu i Heureku.


»Odlučili smo zatražiti Vašu intervenciju, gospođo Vestager, jer Google ugrožava kompanije poput nas, vješto izbjegavajući poštivanje zakona«, navode u pismu kompanije iz 21 zemlje Europske unije.


»Budući da Google na svojim stranicama za pretraživanje rangira i prikazuje svoj odjel za kupovinu povoljnije nego konkurenciju, utvrđena povreda propisa nije obustavljena«, tvrde.


Iz Googlea pak opovrgavaju tvrdnje da njihovo rješenje nije rezultiralo oštrijom konkurencijom.


U nadmetanju za oglašavanje na stranicama koje prikazuju rezultate istraživanja trenutno sudjeluje oko 600 tvrtki i to je dokaz da smo potaknuli konkurenciju, tvrdi Googleov viši direktor Oliver Bethell.