Borba za spas planeta

Greta Thunberg na summitu UN-a o klimi: Ja bih sad trebala biti u školi, a ne ovdje. Kako se usuđujete! Ukrali ste mi snove

Hina

REUTERS/Carlo Allegri

REUTERS/Carlo Allegri

"To je sve krivo. Ne bih ni trebala biti ovdje, već u školi na drugoj strani oceana, no svi vi dolazite nama mladima i u nama tražite nadu. Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i moje djetinjstvo ispraznim riječima", kazala je Thunberg, vidljivo emotivna i potresena.



UN – Tinejdžerska klimatska aktivistica Greta Thunberg u ponedjeljak je otvorila UN-ov summit o klimi osudom svjetskih vođa da su propustili poduzeti snažne mjere u borbi protiv klimatskih promjena, bijesno im se obrativši riječima: “kako se usuđujete”, prenosi Reuters.


“To je sve krivo. Ne bih ni trebala biti ovdje, već u školi na drugoj strani oceana, no svi vi dolazite nama mladima i u nama tražite nadu. Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i moje djetinjstvo ispraznim riječima”, kazala je Thunberg, vidljivo emotivna i potresena.


Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je uoči summita o klimi upozorio šefove vlada i država da moraju predstaviti akcijske planove ukoliko žele govoriti na skupu koji bi trebao dati novi poticaj provođenju odredbi Pariškog sporazuma iz 2015. u borbi protiv globalnog zatopljenja.




“Priroda je bijesna, a mi se zavaravamo ako mislimo da možemo prevariti prirodu jer priroda uvijek uzvrati udarac. Diljem svijeta priroda uzvraća udarac s gnjevom”, kazao je Guterres.


Prema njegovim riječima, sve ima svoju cijenu, a najveću cijenu plaćamo ako ništa ne činimo.


“Najveća cijena je subvencioniranje umiruće industrije fosilnih goriva, izgradnja sve većeg broja tvornica za proizvodnju ugljena”, dodao je Guterres.



VATIKAN – Papa Franjo je u video poruci poslanoj sudionicima summita o klimi u UN-u u New Yorku izrazio žaljenje zbog vrlo nejasnih obveza koje su preuzele države nakon Pariškog sporazuma iz 2015. godine.


“S Pariškim sporazumom od 12. prosinca 2015. međunarodna zajednica je shvatila hitnost i potrebu pružanja zajedničkog odgovora o suradnji na izgradnji naše zajedničke kuće”, podsjetio je Papa u video poruci. “Ali četiri godine nakon tog povijesnog sporazuma otkrivamo da su obveze koje su države preuzele još uvijek jako nejasne i daleko od postizanja zadanih ciljeva”, istaknuo je


Papa se također upitao “postoji li stvarna politička volja za izdvajanjem više ljudskih, financijskih i tehnoloških resursa za ublaženje negativnih učinaka klimatskih promjena i za pomoć najsiromašnijim i najizloženijim stanovnicima, koji zbog toga najviše pate”. Papa Franjo naglasio je da, “ako stanje i nije dobro, još ima vremena” za djelovanje kako bi se osigurao bolji život sljedećim generacijama.


On drži da je uništenje okoliša povezano s “pitanjima etike, jednakosti i socijalne pravde, i potiče na razmišljanje o smislu naših modela potrošnje i proizvodnje”.



Na skupu je, između ostalih, govorila njemačka kancelarka Angela Merkel, a za govore su predviđeni i francuski predsjednik Emmanuel Macron, indijski premijer Narendra Modi te čelnici kompanija koji promiču obnovljivu energiju.


Nenadano je stigao i Donald Trump 


Američki predsjednik Donald Trump nenadano je i nakratko došao na UN-ov summit te zauzeo mjesto kako bi poslušao govore o klimatskoj krizi i potencijalnim političkim rješenjima.


Ranije je rečeno da Trump neće sudjelovati na klimatskom summitu i da nije na popisu govornika jer umjesto toga sudjeluje na događaju o vjerskim slobodama, uz koji ima i seriju bilateralnih susreta sa svjetskim čelnicima. Američka administracija ranije je rekla da je za nju skup o vjerskim slobodama “ključni događaj”.


Trump je ipak kratko došao na summit te odslušao dva kratka govora a zatim otišao, prije nego je za mikrofon stao bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg koji mu je poručio: “Hvala što ste došli, predsjedniče Trump. Nadam se da će vam naše rasprave biti korisne u formuliranju klimatske politike”.


Uz Trumpa, koji izražava sumnju oko klimatskih promjena, na summit je stigao i potpredsjednik Mike Pence.


Trump je došao na vrijeme da posluša njemačku kancelarku Angelu Merkel, ali je propustio govore švedske klimatske aktivistkinje, tinejdžerice Grete Thunberg i UN-ovog glavnog tajnika Antonio Guterresa.