Otvoren put finalizaciji trećeg plana pomoći

Grčki premijer dobio potporu parlamenta za drugi paket reformi

Hina

Reuters

Reuters

Grčki premijer Aleksis Cipras dobio je u četvrtak rano ujutro potporu parlamenta za drugi paket reformi potrebnih kako bi Grčka bila kadra dobiti financijsku pomoć. Ovo drugo glasovanje u tjedan dana otvara put finalizaciji trećeg plana pomoći za Grčku u vrijednosti najmanje 80 milijarda eura za tri godine



ATENA  Grčki premijer Aleksis Cipras dobio je u četvrtak rano ujutro potporu parlamenta za drugi paket reformi potrebnih kako bi Grčka bila kadra dobiti financijsku pomoć.


Prva serija reformi koja se fokusirala uglavnom na poreze i proračunsku disciplinu izazvala je prošli tjedan pobunu među članovima Sirize i prošla jedino zahvaljujući glasovima proeuropskih oporbenih stranaka.


Ovaj put nacrt zakona koji sadrži pravosudne reforme i reforme bankarskog sustava lako je prošao u parlamentu i na kraju dobio potporu 230 zastupnika u parlamentu od ukupno nazočnih 298, 63 parlamentarca su glasovala protiv a 5 je bilo suzdržanih.




Trideset i šest od 149 zastupnika Ciprasove Sirize glasovalo je protiv ili se suzdržalo, što je manje nego prošli tjedan kada se usvajao prvi paket.


Ovo drugo glasovanje u tjedan dana otvara put finalizaciji trećeg plana pomoći za Grčku u vrijednosti najmanje 80 milijarda eura za tri godine, o čemu se Grčka načelno dogovorila 13. srpnja s Europskom unijom i MMF-om.


Radilo se o »teškom izboru«, rekao je pred parlamentom Cipras, pozivajući zastupnike da podupru reforme. »Danas svi moramo redefinirati mogućnosti koje su pred nama, s obzirom na nove okolnosti«, rekao je premijer.


Cipras je uoči glasovanja rekao da je odlučan ne napustiti vladu te nastaviti borbu kako bi se poboljšali uvjeti plana pomoći koji je zaključen s vjerovnicima.


»Nazočnost ljevice u vladi je utvrda za obranu interesa naroda i ne dolazi u obzir da tu utvrdu dragovoljno napustim«, rekao je premijer čijoj parlamentarnoj i vladinoj većini neki predviđaju teške dane nakon pobune više članova koji su se usprotivili ranijem dogovoru s vjerovnicima.


»Nećemo biti kukavice i odlučno ćemo voditi bitke koje su pred nama«, rekao je premijer pred parlamentarcima.


»Bili smo primorani na teški kompromis… naša ekonomija i naš bankarski sustav bili su na rubu i bili smo na rubu Europe u kojoj dominiraju konzervativne snage opsjednute štednjom«, rekao je Cipras, dodajući da će vlada iskoristiti sve mogućnosti kako bi se poboljšao konačni tekst sporazuma.


Kreditne institucije žele završiti pregovore s Grčkom o trećem paketu pomoći u drugoj polovici kolovoza. Vlada je kazala kako se nada da pregovori mogući početi već ovaj tjedan i završiti do 20. kolovoza.Unatoč nekim manjim incidentima, ovaj put se nije ponovilo nasilje od prošlog tjedna kada se usvajao prvi paket reformi.