Nakon tri tjedna

Grčke banke opet otvorene, u trgovinama nove stope PDV-a

Hina

Reuters

Reuters

Atena je s međunarodnim vjerovnicima prošlog tjedna postigla dogovor kojim će u zamjenu za financijsku pomoć provesti oštre mjere štednje



ATENA – Nakon tri tjedna grčke su banke u ponedjeljak ponovno otvorene ali su ograničenja na podizanje gotovine ostala nepromjenjena osim što će se tjedni limit od 420 eura, umjesto svaki dan po 60 eura moći podići jednom tjedno, prenosi CNN.


Ponedjeljak je donio i nove stope poreza pa je tako PDV za brojne proizvode i usluge povećan s 13 na 23 posto. Njemački lanac Lidl u nedjelju je objavio oglase u grčkom tisku u kojem obavještava da se porast PDV-a neće ‘prevaliti’ na potrošače i da će cijene njegovih proizvoda ostati nepromijenjene, piše francuska novinska agencija AFP.


Atena je s međunarodnim vjerovnicima prošlog tjedna postigla dogovor kojim će u zamjenu za financijsku pomoć provesti oštre mjere štednje.




PDV od 13 posto za hotele ostao je nepromijenjen a za lijekove, knjige i ulaznice za kulturne događaje umanjen je na šest posto.


Vlada se nada da će izmjene poreznih stopa donositi proračunu godišnji prihod od 2,4 milijarde eura.


Grčke banke zatvorene su 29. lipnja i od tada iz Grčke su svakodnevno stizale slike ljudi koji u redovima čekaju pred bankomatima.


Grci će ponovno moći koristiti svoje kreditne kartice u inozemstvu.


Iznimka će biti napravljena i u kontroli protoka kapitala koji je na snazi od 29. lipnja, naime, bit će moguće dobiti novčane doznake u iznosu do 5000 eura tromjesečno za sve mlade Grke koji studiraju u inozemstvu, a za potrebe liječenja u inozemstvu grčki će državljani moći iznijeti iz zemlje 2000 eura.


U ostalim područjima kontrola protoka kapitala ostaje ista, što znači da Grci ne smiju prebacivati novce u inozemstvo ni iz zemlje iznositi veće količine novca u gotovini, a ni otvarati nove račune u vlastitoj zemlji.