Neformalni summit

Grabar – Kitarović sutra u Salzburgu s Pahorom i Van Der Bellenom

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek



Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, slovenski predsjednik Borut Pahor i austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen sastaju se u utorak u Salzburgu na već tradicionalnom, četvrtom po redu skupu šefova država spomenutih zemalja u cilju razmjene i usuglašavanja stavova o regionalnoj suradnji, zajedničkoj europskoj budućnosti i međunarodnim izazovima.


Prema najavama, središnja tema razgovora neformalnog summita troje čelnika u Mozartovom gradu bit će budućnost Europske unije, s posebnim osvrtom na Rimsku izjavu koju su krajem ožujka u povodu 60. obljetnice Rimskih ugovora potpisali čelnici 27 zemalja članica, ističući u tom dokumentu jedinstvo i nedjeljivost nakon izlaska Velike Britanije.


Deklaracija kao prioritete u idućih 10 godina navodi sigurnu Europsku uniju, EU blagostanja i trajnog razvoja, socijalnu Uniju i snažniju EU na globalnoj razini. Također se upozorava da se Unija suočava s dosad nezabilježenim izazovima – regionalnim sukobima, terorizmom, migracijskim pritiskom, protekcionizmom i gospodarskim nejednakostima.


Predsjednici će o tim temama raspravljati u svijetlu lipanjskog sastanka Europskog vijeća i početka pregovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije.Predsjednici Grabar-Kitarović, Pahor i njihov domaćin Van der Bellen posebnu će pozornost dati i stanju u jugoistočnoj Europi te će u okviru toga razgovarati o europskoj perspektivi država u regiji, spriječavanju miješanja vanjskih čimbenika u regiju te očuvanju šire dinamike na europskoj razini.

Predsjednice Grabar-Kitarović sa svojim aktivnostima počinje u ponedjeljak navečer kada će se u hrvatskoj katoličkoj župi blaženog Alojzija Stepinca na poznatom Mirabellplatzu sastati s predstavnicima Hrvatske zajednice u Salzburgu, a potom će održati bilateralni sastanak s austrijskim šefom države Van der Bellenom.


Prvi trilateralni sastanak predsjednika triju država održan je u ožujku 2014. u Beču, kada su Borut Pahor i Heinz Fischer razgovarali s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem. Potom je 2015. godine u Logarskoj dolini održan sastanak Pahora i Fischera s novom hrvatskom predsjednicom, a trećem susretu je domaćin bila Hrvatska. Tada je u ožujku 2016. predsjednica Grabar-Kitarović u Varaždinu ugostila Pahora i Fischera.