Prognoza FOA-e

Globalna potražnja za hranom značajno će usporiti u idućih 10 godina

Hina

REUTERS

REUTERS

Zajedničko izvješće agencije FAO sa sjedištem u Rimu i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), čije je sjedište u Parizu a obuhvaća 34 vodeća svjetska gospodarstva, sadrži prognoze za glavne prehrambene i poljoprivredne proizvode za razdoblje od 2017. do 2026. godine



Globalna potražnja za hranom i poljoprivrednim proizvodima znatno će usporiti u sljedećih deset godina, ponajviše zbog slabljenja potrošnje u Kini, procjenjuje u ponedjeljak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.


Tijekom desetogodišnjeg razdoblja, počevši s ovom godinom, rast potražnje za poljoprivrednim proizvodima »značajno će usporiti u odnosu na prethodnih 10 godina«, stoji u najnovijem izvješću FAO-a, objavljenom u ponedjeljak.


Zajedničko izvješće agencije FAO sa sjedištem u Rimu i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), čije je sjedište u Parizu a obuhvaća 34 vodeća svjetska gospodarstva, sadrži prognoze za glavne prehrambene i poljoprivredne proizvode za razdoblje od 2017. do 2026. godine.




Među glavnim razlozima za prognozirani pad potrošnje prehrambenih proizvoda autori izdvajaju usporavanje gospodarskog rasta u Kini gdje bi rast osobnih dohodaka u razdoblju obuhvaćenom prognozom trebao usporiti i zakočiti potrošnju na prehrambene proizvode.


Kina je u prošlosti redovito podupirala potražnju za hranom i poljoprivrednim proizvodima, uključujući i proteklo desetljeće u kojem su poljoprivredna tržišta »doživjela rast potražnje povijesnih razmjera’, dijelom i zahvaljujući visokom potrošnjom mesa i ribe u Kini.


»Kako rast dohodaka bude usporavao a sklonost kućanstava da veći iznos dohotka troše na hranu bude jenjala«, stope rasta konzumacije prehrambenih namirnica, uključujući žitarice, meso, ribu i biljna ulja, »bit će otprilike prepolovljene«, procjenjuju u FAO-u i OECD-u.


Slično usporavanje potrošnje bit će zabilježeno i u kategoriji biogoriva, dodaju u FAO-u, čiji je glavni motor odgovarajuća državna politika, potaknuta strahovanjima od emisije stakleničkih plinova. Rezultat je takve politike bila veća potražnja za kukuruzom, šećernom trskom i biljnim uljima u proteklih 10 godina, ističu autori, predviđajući usporavanje proizvodnje i u tom sektoru.


»Čini se izglednim da će aktualne mjere i očekivane umjerene cijene sirove nafte vjerojatno dovesti do slabijeg rasta proizvodnje biogoriva iz poljoprivrednih kultura u odnosu na prethodnih deset godina«, navodi se u izvješću FAO-a.


Usporavanje će poljoprivrednicima omogućiti da koriste zemlju koja se ranije koristila za proizvodnju sirovina za biogorivo umjesto za hranu, navodi se u izvješću.


U FAO-u i OECD-u također predviđaju da će se zahvaljujući rastu potrošnje u zemljama u razvoju udio neuhranjenih osoba u narednih deset godina smanjiti s 11 na osam posto, odnosno sa 788 na 650 milijuna ljudi.


»Unatoč tome, nesigurnost kada je u pitanju dostupnost i opskrba hranom i nadalje će ostati ključna globalna briga, a paralelna neishranjenost u svim njezinim oblicima predstavlja nove izazove u mnogim zemljama«, upozorava se u izvješću.