Kanada

Glavni protivnik na zadnjem sučeljavanju Trudeaua nazvao prevarantom

Hina

Reuters

Reuters



Kanadski oporbeni prvak žestoko je napao u ponedjeljak, u presudnom predizbornom televizijskom sučeljavanju, kanadskog premijera Justina Trudeaua nazivajući ga prevarantom koji ne zaslužuje reizbor 21. listopada.


Prema anketama konzervativci Andrewa Scheera imaju stvarne izglede pobijediti vladajuće liberale čija je kampanja proteklih mjesec dana počela posrtati nakon objave starih fotografija Trudeaua s licem obojanim u crno, koje su doživljene kao rasističke.


Trudeau se višekratno ispričao javnosti zbog tih fotografija maskiranja u Aladina na jednoj zabavi.




Dvosatna debata, jedina koja se održava na engleskom jeziku kojim vlada dvije trećine od 38 milijuna Kanađana, tradicionalno je smatrana važnim načinom osvajanja birača.


U jednom od najupečatljivijih trenutaka sučeljavanja Scheer je kazao kako vođa liberala nije odmah otkrio koliko se puta maskirao tamneći lice.


»Čak se i ne sjeća koliko puta je obojao lice u crno, jer on zapravo stalno ima masku«, rekao je Scheer.


»Gospodine Trudeau, vi ste lažnjak i vi ste prevarant i ne zaslužujete upravljati ovom zemljom«.


U debati je sudjelovalo šest stranačkih vođa što je značilo da Trudeau ne može odgovarati na svaku opasku. Tijekom večeri sudionici sučeljavanja često su govorili istovremeno pa ih se povremeno teško razumjelo.


Trudeau je bio česta meta napada na sučeljavanju i povremeno se zapleo u odgovorima.


Vođa liberala, okrenuvši se Scheeru, optužio ga je da pokušavao uvesti porezne olakšice za najbogatije Kanađane.


»Niste odgovorili na pitanje zašto smanjujete za 50.000 kanadskih dolara poreze za multimilijunaše«, rekao je Trudeau protivniku kojeg je optužio i da podržava ultradesne stavove.


Scheer je također napao Trudeaua nakon što je nadležno tijelo presudilo da su premijer i njegov tim neprimjereno pokušali pomoći građevinskoj tvrtki u Quebecu da izbjegne korupcijski skandal.


»Kad ste odlučili da se propisi ne odnose na vas?«, pitao je Trudeaua.


»Uloga je premijera zalagati se za kanadska radna mjesta, za javni interes i to je ono što ja radim i to je ono što ću nastaviti raditi«, odgovorio je Trudeau.Scheer je suočen s pitanjima zbog čega nije otkrio da posjeduje dvojno kanadsko-američko državljanstvo.

Pred dvoranom u kojoj se održavalo sučeljavanje jedan prosvjedni držao je transparent na kojemu je pisalo: »Učinimo Andrewa ponovno Kanađaninom«, koji podsjeća na slogan američkog predsjednika Donalda Trumpa »Učinimo Ameriku ponovno velikom«.


Prema istraživanju Nanos Researcha za CTV i Globe and Mail on Monday liberali osvajaju 34,3 posto glasova a konzervativci 33,4 posto. Druge ankete pokazuju da je popularnost Trudeaua pala nakon skandala s fotografijama objavljenima 18. rujna na kojima je zatamnjenoga lica.


Trudeau je dobio zamah nakon što se Scheer nije u srijedu snašao na sučeljavanju na francuskom jeziku.


U toj debati Trudeau je žestoko napao Scheera.


Quebecu pripada 78 od 338 mandata Zastupničkog doma kanadskog parlamenta.


U četvrtak se održava druga debata na francuskom jeziku.