Konzervativac na čelu

Giammattei uvjerljivi pobjednik predsjedničkih izbora u Gvatemali

Hina

Alejandro Giammattei / REUTERS

Alejandro Giammattei / REUTERS



Konzervativac Alejandro Giammattei uvjerljivi je pobjednik predsjedničkih izbora u Gvatemali, pokazuju rezultati koje je u nedjelju objavilo tamošnje državno izborno povjerenstvo.


Prebrojani listići s oko 95 posto biračkih mjesta pokazuju da je Giammattei u drugom krugu osvojio gotovo 59 posto glasova, a kandidatkinja lijevog centra Sandra Torres 41 posto.


Torres je već priznala poraz, a Giammattei pak proglasio pobjedu uz poruku “obnoviti ćemo Gvatemalu”.




“Nije bilo lako, ali cilj je ispunjen. Bit će mi neizmjerna čast biti predsjednikom ove zemlje koju toliko volim”, izjavio je Giammattei na konferenciji za novinare u Guatemala Cityju.


Kako piše Reuters, novi predsjednik nakon preuzimanja dužnosti u siječnju morati će se suočiti s posljedicama nepopularnog sporazuma, sklopljenog sa SAD-om, prema kojemu će Gvatemala biti tampon zona koja sprječava priljev ilegalnih migranata u SAD.


Naime, pod prijetnjom ekonomskih sankcija ako ne pristane na sporazum, predsjednik Gvatemale Jimmy Morales potpisao je sporazum u srpnju kojim je Gvatemala postala takozvana sigurna treća zemlja za migrante, usprkos velikom siromaštvu i nasilju u toj zemlji.


I Giammattei i Torres kritizirali su taj sporazum, ali je nejasno hoće li moći učiniti nešto da spriječe njegovu provedbu. Giammattei je netom prije no što je izborno povjerenstvo objavilo njegovu pobjedu izjavio za Reuters da mu je cilj istražiti što se još može učiniti za izmjenu tog sporazuma potpisanog s Trumpovom administracijom, te da se nada da su promjene još moguće.


Giammattei se četvrti put natjecao za predsjednika


Iako je Sandra Torres iz Stranke nacionalnog jedinstva i nade završila na prvom mjestu u prvom krugu izbora u lipnju, istraživanja javnog mišljenja u drugom krugu prednost su davala Giammatteiju.


Giammattei, po zanimanju kirurg, koji se za mjesto predsjednika države natječe po četvrti put, između ostalog je obećao uvesti smrtnu kaznu za neke kriminalce te je obećao izgraditi “investicijski zid” na granici s Meksikom kako bi zaustavio migrante.


Torres je pak bivša prva dama Gvatemale, a postala je poznata u razdoblju od 2008. do 2012. tijekom mandata njezinog tadašnjeg supruga Alvara Koloma, kada je bila koordinator Savjeta za socijalna pitanja. Međunarodno povjerenstvo protiv nekažnjivosti u Gvatemali, UN-ovo tijelo protiv korupcije, optužilo je Torres za nepravilnosti u financiranju kampanje, a kao kandidatkinja je trenutno uživala imunitet od progona.