Uključuju se E.ON, OMV i Shell

Gazprom gradi novi plinovod prema Njemačkoj

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Najava projekta vremenski se podudara s nastojanjima Rusije da pronađe nove puteve za isporuku plina u Europsku uniju koji će zaobići Ukrajinu, i to unatoč porukama iz EU-a da žele proširiti lepezu izvora opskrbe



SANKT PETERBURG – Ruski plinski div Gazprom dogovorio je s britansko-nizozemskim Shellom, njemačkim E.ON-om i austrijskim OMV-om plan o gradnji novog plinovoda prema Njemačkoj, objavile su kompanije.


Kako stoji u memorandumu o razumijevanju, potpisanom u četvrtak u Sankt Peterburgu, E.ON, OMV i Shell uključit će se u gradnju novog plinovoda iz Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke godišnjeg kapaciteta 50 milijardi prostornih metara.


Vremenski okvir za realizaciju projekta nije naveden a novi bi plinovod trebao udvostručiti kapacitet Sjevernog toka koji trenutno povezuje dvije zemlje, navodi agencija AFP.




Najava projekta vremenski se podudara s nastojanjima Rusije da pronađe nove puteve za isporuku plina u Europsku uniju koji će zaobići Ukrajinu, i to unatoč porukama iz EU-a da žele proširiti lepezu izvora opskrbe. Europa trenutno podmiruje trećinu svojih potreba za plinom uvozom iz Rusije.


Izvršni direktor ruske kompanije Aleksej Miller kazao je u Sanktpeterburgu da će novi plinovod omogućiti “sigurniju i pouzdaniju dostavu plina” na europska tržišta.


Izvršni direktor Shella Ben van Beurden naglasio je: “Novi projekti važni su za podmirivanje potražnje za energijom, posebno u kontekstu smanjenja proizvodnje prirodnog plina u Europi”.


Rusija i zapadne zemlje trenutno su u sukobu zbog upletanja Kremlja u prilike u Ukrajini i plinskog spora Kijeva i Moskve koji je ugrozio isporuke ruskog plina u EU.


Zbog protivljenja Bruxellesa Rusija je bila prisiljena odustati od gradnje plinovoda Južni tok prema južnoj Europi. Zato se Gazprom idućih mjeseci sprema graditi novi dobavni pravac kroz Tursku a grčki premijer Aleksis Cipras možda će u Sankt Peterburgu potpisati sporazum kojim bi se on protegnuo i kroz Grčku, napominje AFP.