Okončana je akcija spašavanja

GOTOVO JE, SVI SU SPAŠENI: Nakon dječaka i trenera, iz pećine na Tajlandu izvukli se i ronioci

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Nogometna momčad "Veprovi", koji su činili dječaci u dobi od 11 do 16 godina, i njihov trener ostali su zarobljeni u špilji 23. lipnja dok su istraživali kompleks pećina u sjevernoj pokrajini Chiang Rai nakon treninga. Kiša je poplavila tunele u špilji i više nisu mogli izaći.



CHIANG RAI – Tajlandska vojska poslala je više od 1000 pripadnika da pomognu u spašavanju mlade nogometne momčadi i njenog trenera zarobljenih u poplavljenoj pećini, rekao je voditelj operacijedodavši da su nakon uspješnog spašavanja i svi ronioci napustili pećinu.


Spasioci su u utorak oslobodili posljednja četiri od 12-ro tajlandskih dječaka iz pećine, uspješno okončavši misiju koju je svijet napeto pratio više do dva tjedna.


Liječnik i svi ronioci tajlandske mornarice izašli su iz pećine, rekao je voditelj misije spašavanja Narongas Osottanakorn.




“Nitko nije mislio da to možemo. To je prvi put učinjeno”, rekao je Osottanakorn novnarima po okončanju 17-dnevne operacije. “Bila je to nemoguća misija za tim Tajland”, rekao je u centru za novinare gdje je pozdravljen pljeskom.


“Junaci su ovog puta ljudi iz cijelog svijeta”, rekao je glede multinacionalnog tima koji je pomagao u operaciji. U spašavanju su pomagali dragovoljci i iz Australije i SAD-a, a pomogli su i pripadnici vojske SAD-a.


“Ova je misija bila uspješna jer smo imali moć. Moć ljubavi. Svi su je slali 13-orici” u špilji.


U spasilačke je napore bilo uključeno ukupno 18 ronilaca od kojih je 13 stranaca a pet Tajlanđana. Dijelovi špilje i dalje su pod vodom pa će se za prolazak kroz neke prolaze morati koristiti ronilačka oprema.


Roniocima koji su proteklih dana prolazili put do špilje u kojoj su dječaci trebalo je i do šest sati za prolazak.


Dužnosnici su rekli da će pojedinosti operacije biti obznanjene u srijedu.


Sa svih strana stižu čestitke spasiocima


Jedna je žena iz Chiang Raija sa suzama u očima rekla kako “zahvaljuje treneru što je pomogao da dječaci tako dugo prežive”.


“Sjećam se svih njihovih lica, posebice najmlađeg. On je najmanji i nema iskustva koliko drugi… Osjećala sam se kao da je moje dijete i željela sam da se vrati kući”, rekla je.


Uspješno spašavanje je pozdravio i predsjednik SAD-a Donald Trump.


“Čestitke u ime SAD-a roniocima tajlandske mornarice i svima drugima na uspješnom spašavanju 12-orice dječaka i njihovog trenera iz opasne pećine u Tajlandu”, napisao je Trump u Twitteru.


“Divan trenutak – svi oslobođeni, odličan posao!”


Nogometna momčad “Veprovi”, koji su činili dječaci u dobi od 11 do 16 godina, i njihov trener ostali su zarobljeni u špilji 23. lipnja dok su istraživali kompleks pećina u sjevernoj pokrajini Chiang Rai nakon treninga. Kiša je poplavila tunele u špilji i više nisu mogli izaći.


Britanski ronioci pronašli su ih prošli ponedjeljak gladne, šćućurene u mraku na blatnom nasipu u djelomično poplavljenoj špilji nekoliko kilometara unutar kompleksa.


Nakon višednevnog proučavanja i traženja načina za izvlačenje dječaka i trenera, u nedjelju je pokrenuta spasilačka operacija i izvučena su četvorica dječaka privezana za ronioce.


Još četvorica spašena su u ponedjeljak, a posljednja četvorka i njihov trener izvučeni su na sigurno u utorak.


Djeca ostaju u karanteni, neće moći na finale nogometa


Osmorica dječaka spašenih u ponedjeljak i utorak općenito su dobrog zdravlja i nalaze se u bolnici u Chiang Raiju gdje će, očekuje se, biti tjedan dana u karanteni. To znači da neće moći pratiti finale Svjetskog prvenstva u nogometu 15. srpnja, na koje ih je pozvao predsjednik FIFE Gianni Infantino.


Kod dvojice dječaka sumnja se u upalu pluća.


Slavlje zbog uspjeha operacije zasjenjeno je, međutim, pogibijom tajlandskog ronioca u petak koji je stradao dok je dopremao boce s kisikom.


Bivši pripadnik elitne vojne postrojbe SEAL Samarn Poonan, koji je bio dio spasilačkog tima u špilji Tham Luang u pokrajini Chiang Rai, preminuo je u četvrtak navečer pošto je ušao u špilju kako bi položio spremnike s kisikom duž rute za izvlačenje dječaka iz potopljenog špiljskog kompleksa.