Kritike uoči sastanka

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ovakvoj Srbiji nije mjesto u Europskoj uniji

P. N.

snimio Marko Đurica / REUTERS

snimio Marko Đurica / REUTERS

Cijela regija pruža otužnu sliku, navodi FAZ, a kao pozitivan primjer ističe Sjevernu Makedoniju i njezine "hrabre korake i reforme kojima je država zaslužila početak pregovora s Unijom".



Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da svoju zemlju vodi u Europsku uniju, dok istovremeno mediji koji su oslonac njegove vlasti koriste svaku priliku za huškanje protiv Europe i zato takvoj Srbiji nije mjesto u Europskoj uniji, piše danas ugledni njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).


U tekstu o Srbiji podsjeća se da će njemačka kancelarka Angela Merkel i njezin francuski kolega Emmanuel Macron sutra u Berlinu primiti lidere zemalja Zapadnog Balkana; zemalja koje, navodi list, “pretendiraju postati članice Europske unije, iako niti jedna nije stvarno pripremljena za pristup zajednici europskih zemalja.


FAZ podsjeća na primjer Rumunjske i Bugarske, europskih članica koje, smatraju, također nisu bili dovoljno zrele za ulazak u Europsku uniju.




– Daljnje približavanje zemalja Zapadnog Balkana Europskoj uniji u ovom trenutku poslalo bi pogrešan signal, poručuje ugledni dnevni list, napominjući da to ne znači kako te iste zemlje ne zaslužuju podršku Europe.


Cijela regija pruža otužnu sliku, navodi FAZ, a kao pozitivan primjer ističe Sjevernu Makedoniju i njezine “hrabre korake i reforme kojima je država zaslužila početak pregovora s Unijom”.


Srbiju FAZ smatra nepogodnim kandidatom za članstvo, barem u ovome trenutku.


– Građani Srbije u anketama pokazuju najnižu stopu naklonosti prema EU, koja je ikad izmjerena u nekoj zemlji kandidatu. Predsjednik Vučić to objašnjava činjenicom da je većina članica EU priznala nezavisnost Kosova, navodi Frankfurter Allgemeine Zeitung.


Također, FAZ ističe da “nije dovoljno ukazivati na Kosovo da bi se objasnio odbojan stav mnogih Srba prema EU”.


Dok Vučić tvrdi da želi povesti Srbiju u EU, piše njemački dnevni list, “upravo mediji koji su mu potpuno odani u svakoj prilici, sustavno i svakodnevno huškaju protiv Europe”. Pritom se poimence, kao primjeri ove prakse, navode televizijski kanal PINK i agresivni tabloid Informer.