Francuski heroj koji je pomagao ljudima za vrijeme terorističkog napada

Francuzi pokrenuli peticiju za davanje državljanstva alžirskom čuvaru koji je spašavao ljude u Bataclanu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Mogao je pobjeći kad je čuo pucnjeve jer se nalazio vani, ispred dvorane. Ali on je ušao u dvoranu i upozorio gledatelje te ih odveo kroz izlaze za slučaj nužde", stoji u tekstu peticije



PARIZ – Peticiju kojim se traži davanje francuskog državljanstva 35-godišnjem alžirskom čuvaru koji je pomogao gledateljima iz pariške koncertne dvorane Bataclan da pobjegnu od džihadističkog napada 13. studenoga u subotu je potpisalo više od 30.000 ljudi.


  


“Mogao je pobjeći kad je čuo pucnjeve jer se nalazio vani, ispred dvorane. Ali on je ušao u dvoranu i upozorio gledatelje te ih odveo kroz izlaze za slučaj nužde”, stoji u tekstu peticije.




“Smiren i nepokolebljiv, omogućio je spašavanje života više desetaka posjetitelja”, stoji u peticiji koju je pokrenula Thiaba Bruni, glasnogovornica i zamjenica predsjednice Vijeća crnih zajednica.


Čuvara, koji ne želi da mu ime bude javno objavljeno, u peticiji se naziva Didi. Didi je “stigao u Francusku kao šestomjesečno dijete i želi (francusko) državljanstvo koje, jednostavno, zaslužuje”, kaže se u tekstu peticije.


On je 13. studenoga u dvoranu Bataclan prvi put ušao u trenucima dok su joj se napadači približavali, a potom još jednom, dok su pucali u ljude koji su došli na koncert, kako bi im pomogao pobjeći. U dvorani je od džihadističkih hitaca poginulo 90 ljudi, od ukupno 130, koliko ih je te večeri smrtno stradalo u Parizu.


Lassany Bathily, 25-godišnji Malijac bez dokumenata dobio je francusko državljanstvo nakon napada na košer dućan 9. siječnja 2015. nakon što su stotine tisuća osoba potpisale sličnu peticiju.