Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Poziva na razum

Francuski predsjednik kaže da ga situacija u Europi podsjeća na onu iz 30-ih godina prošlog stoljeća

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 1. studeni 2018. u 7:39 2018-11-01T07:39:22+01:00

»Vidimo da se u Europi podijeljenoj zbog straha, zatvaranja u nacionalizam i posljedica gospodarske krize, gotovo sustavno opet javlja sve ono što je obilježavalo život Europe od završetka Prvog svjetskog rata do krize 1929.«, ocijenio je predsjednik Macron

Emmanuel Macron je u razgovoru za francuski dnevni list rekao da je »zaprepašten« sličnošću sadašnje situacije u Europi i one u 1930-im, pozivajući na »razum« i na »otpor«.

»Zaprepašten sam sličnošću između vremena u kojemu živimo i razdoblja između dvaju ratova«, rekao je francuski predsjednik u razgovoru za Ouest-France, na rubu posjeta izložbi posvećenoj Georgesu Clemenceauu, francuskom predsjedniku s početka 20. stoljeća.

»Vidimo da se u Europi podijeljenoj zbog straha, zatvaranja u nacionalizam i posljedica gospodarske krize, gotovo sustavno opet javlja sve ono što je obilježavalo život Europe od završetka Prvog svjetskog rata do krize 1929.«, ocijenio je predsjednik Macron u razgovoru objavljenom na mrežnoj stranici lista.

»Moramo to imati na umu, biti razumni i znati kako se tome oduprijeti (...) s demokratskom i s republikanskom odlučnošću«, istaknuo je.

Francuski predsjednik se priprema za proslavu stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata posjetom mjestima velikih bitaka na sjeveru i na istoku Francuske koji počinje u nedjelju i završava za tjedan dana. Velika proslava obljetnice održat će se kod Slavoluka pobjede u Parizu, u nazočnosti stotinjak svjetskih čelnika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.