Zakonska promjena

Francuska protiv diskriminacije djece istospolnih roditelja: Predlažu zabranu upisivanja pojmova “mama” i “tata”

Portal Novilist.hr

Photo/Flickr

Photo/Flickr

Promjenom zakona u Francuskoj pokušava se zaustaviti diskriminacija istospolnih parova, s kojom se nerijetko suočavaju i njihova djeca.



Promjenom francuskog zakona, u školama se više neće moći odnositi prema roditeljima kao prema “majci” i “ocu”. Umjesto toga, njihovi će nazivi biti zamijenjeni pojmovima “roditelj 1” i “roditelj 2”.


Ovaj amandman je predložen u parlamentu kao dodatak zakonu o povjerenju u školama, a cilja na smanjenje diskriminacije s kojom se suočavaju istospolni roditelji. 


“Radi prevencije diskriminacije, upisni papiri za školu, školski registri, roditeljske autorizacije i svi ostali službeni formulari koji se odnose na djecu, morat će navesti roditelja 1 i roditelja 2”, stoji u amandmanu. 




Republikanska stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, podržala je promjenu zajedno s parlamentarnom zastupnicom Valérie Petit. Tvrde da dodatak zakonu prepoznaje “različitost dječje obitelji u administrativnim obrascima.”


“Imamo obitelji koje se suočavaju s kućicama u koje moraju upisati kvačicu, u zastarjeloj društvenoj verziji obiteljskih modela. Za nas, ovaj je zakon mjera socijalne i društvene jednakosti”, izjavila je Petit, a prenosi News. 


Pobornici koji podržavaju promjenu, tvrde da je rodno neutralni jezik u školskim dokumentima sasvim prirodan korak, nakon što je država legalizirala istospolne brakove. 


Federacija za Vijeće roditelja srednjih škola, podržala je vladu zbog ohrabrivanja jednakosti za sve roditelje. “Novi zakon prati nedavni zakon o suzbijanju uznemiravanja, jer su česti slučajevi maltretiranja djece koja ne odgovaraju trenutnim kriterijima”, poručili su iz Federacije. 


Naravno, nisu svi oduševljeni novim amandmanom. Konzervativci i kršćanske grupe imaju snažne argumente protiv fraza “roditelj 1” i “roditelj 2” jer smatraju da to dehumanizira roditelje. Konzervativni zastupnici u Parlamentu, prozvali su amandman zastrašujućim i tvrde da omalovažava heteroseksualne roditelje. 


“Kad čujem da ljudi kažu da je ovo zastarjeli model, podsjetim ih da je između današnjih zajednica, građanskih ili bračnih, otprilike 95% sklopljeno između muškarca i žene”, izjavio je zastupnik Xavier Breton za News. 


Još uvijek postoji mogućnost da amandman odbaci većina u Senatu. Ako se to dogodi, amandman će se vratiti na ponovno razmatranje.