Spor oko Južnokineskog mora

Filipini odbili ponudu Kine da »zanemare« arbitražnu odluku i krenu u pregovore

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters



MANILA – Filipinski ministar vanjskih poslova izjavio je u utorak da je odbio prijedlog kineskog šefa diplomacije da Filipini »zanemare« prošlotjednu odluku međunarodnog arbitražnog suda, koji je presudio da pretenzije Kine na 85 posto Južnokineskog mora mora krše ekonomska i suverena prava Filipina te da krenu u bilateralne pregovore o svom teritorijalnom sporu »izvan« presude suda.


Ministar Perfecto Yasay je rekao da je odbio ponudu o održavanju pregovora »izvan« presude ili »zanemarujući« sudsku odluku.


Prošli tjedan je Stalni arbitražni sud u Den Haagu presudio da ne postoje dokazi da je Kina kroz povijest imala ekskluzivnu kontrolu nad tamošnjim vodama i resursima.




»(Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi,) je zatražio od nas da prihvatimo bilateralne pregovore, ali izvan presude ili zanemarujući arbitražnu odluku«, kazao je Yasayu intervjuu za postaju ABS-CBN.


»Rekao sam mu da to nije u skladu s našim ustavom i našim nacionalnim interesom.«


Kina je odmah nakon presude priopćila da ne »priznaje i ne prihvaća« tu odluku.


Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južnokinesko more, uključujući grebene i otoke koje i drugi smatraju svojima. Riječ je o energetski bogatom području kojim svake godine morskim putem prođe 5 bilijardi dolara prometa.


Sud u Haagu rekao je kako je Kina prekršila filipinsku suverenost te da čini »veliku štetu okolišu koraljnih grebena« gradeći umjetne otoke.


Yasay se sastao sa svojim kineskim kolegom na marginama Azijsko-europskog sastanku na vrhu (ASEM) u Mongoliji prošli tjedan.