Dopustio kršenje zakona

FACEBOOKU KAZNA OD 500.000 FUNTI Britanske vlasti odredile kaznu zbog krađe osobnih podataka

Hina

Reuters

Reuters

Kazna je maksimalna dopuštena po starim pravilima o zaštiti podataka koja su bila na snazi do stupanja na snagu novog zakona, GDPR, u svibnju



ZAGREB Velika Britanija kaznila je Facebook s 500.000 funti zbog njegove uloge u skandalu koji je izbio zbog krađe osobnih podataka u koji je bila upletena britanska tvrtka za politički konzalting Cambridge Analytica, prenosi u četvrtak BBC.


Ured povjerenika za informiranje (ICO) zaključio je da je Facebook dopustio ozbiljno »kršenje zakona«.


Kazna je maksimalna dopuštena po starim pravilima o zaštiti podataka koja su bila na snazi do stupanja na snagu novog zakona, GDPR, u svibnju.




ICO ističe da je Facebook dopustio developerima pristup osobnim podacima korisnika »bez njihova jasnog pristanka«.


»Između 2007. i 2014., Facebook je nepravilno obrađivao osobne podatke korisnika dopuštajući developerima aplikacije pristup njihovim podacima bez njihova dovoljno jasnog i informiranog pristanka i dopuštao je pristup čak i ako korisnici nisu skinuli aplikaciju, ali su jednostavno bili ‘prijatelji’ s ljudima koji jesu.«


»Facebook je također propustio osigurati da osobni podaci budu sigurni jer nije proveo odgovarajuće provjere aplikacije i developera koji su koristili njegovu platformu.«Facebook je objavio da »razmatra« odluku ICO-a.

»Iako se, s dužnim poštovanjem, ne slažemo s nekim njihovim zaključcima, i prije smo rekli da smo trebali učiniti više da istražimo optužbe protiv Cambridge Analytica i poduzeti mjere 2015.«, priopćila je kompanija.


Istraživač Aleksandr Kogan i njegova tvrtka GSR koristila je test osobnosti za prikupljanje podataka na Facebooku gotovo 87 milijuna ljudi. Neke od tih podataka podijelio je s tvrtkom Cambridge Analytica, koja ih je iskoristila za ciljano političko oglašavanje u SAD-u.


»Čak i nakon što je zloporaba podataka otkrivena u prosincu 2015., Facebook nije učinio dovoljno kako bi osigurao da oni koji su ih i dalje posjedovali poduzmu odgovarajuće i pravodobne mjere, uključujući brisanje«, navodi ICO.