Poljsko istraživanje

Evo rezultata studije o kvaliteti proizvoda na istoku i zapadu EU-a: Kod 12 proizvoda zabilježene bitne razlike

Bojana Mrvoš Pavić



ZAGREB   Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan danas je na Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta prezentirala rezultate poljske studije o kvaliteti proizvoda na istoku i zapadu EU-a, koja je pokazala da je 101 ispitivani proizvod jednake kvalitete, dok su kod 12 proizvoda zabilježene značajne razlike.


Njemački je čips, primjerice, pržen na suncokretovom ulju, a poljski na palminom, pri čemu ga je u poljskom pakiranju i 25 grama manje.»Rezultati su pokazali da su proizvodi na poljskom tržištu manje kvalitetni nego oni na njemačkom, u smislu da koriste umjetne sastojke, palmino ulje, manje osnovnog sastojka, ali su i manje količine, u nekim proizvodima je bilo po 30 grama manje sadržaja, zamislite koliko je to uštede za proizvođača ako pogledate veličinu poljskog tržišta«, kazala je Borzan.


Crunchips pepper chips, stoji u poljskoj studiji koju je izradio tamošnji UOKIK (Ured za konkurentnost i zaštitu potrošača), unatoč identičnim pakiranjima u Poljskoj teži 25 grama manje nego u Njemačkoj i pržen je na palminom ulju, odnosno sadrži više masnoća nego »isti« čips u Njemačkoj, koji je pržen na suncokretovom ulju, i ne sadrži pojačivače okusa. U njemačkom je čipsu, također, proizvođač dodao rajčicu i sir u prahu, kojih u poljskom pakiranju nije bilo.




 Na Almette siru s travama poljsko i njemačko pakiranje sadrži tvrdnju kako je proizveden od »100% prirodnih sastojaka«, no njemački je sir napravljen od sirutke, trava, luka, češnjaka i soli, dok poljski sadrži sirutku, obrano mlijeko u prahu, luk, češnjak, sol, limunsku kiselinu, 0,1 posto trava i prirodne arome. 


Milka čokolada s kikirikijem u Poljskoj ima manje kikirikija od njemačke, a Lipton Ice Tea s okusom breskve u poljskom pakiranju sadrži manje ekstrakta čaja. Također, poljski napitak sadrži šećer, fruktozu i zaslađivače, a istom je napitku za njemačko tržište dodan samo šećer.


Pakiranje Leibniz Minis Choco keksa je u Poljskoj nešto veće, ali sadrži 25 grama manje proizvoda, koliko ga je manje bilo i u pakiranju Monster Munch Original crispsa, kojem je dodan i monosodium glutamat, pojačivač okusa koji je proizvodu dao intenzivan okus nalik okusu sira.


Curly Peanut Classic crisps je, također, u Poljskoj 30 grama lakši, a Knorr Fix Spaghetti Bolognese sadrže više masti i šećera nego u Njemačkoj, kao i više soli. Poljska verzija Philadelphia sira sa travama je proizvedena od mlijeka, vrhnja i mliječnih proteina, njemački »blizanac« od sirutke.


Kod dva je proizvoda, međutim, zabilježena bolja poljska kvaliteta – u Milka Oreo chocolate i kod Capri Sun Orangea, u kojem je bilo 20 posto više narančinog soka nego u njemačkoj verziji. 


»Potrebno je na najefikasniji mogući način riješiti ovo pitanje, a to je izričita zabrana plasmana proizvoda dvostruke kvalitete na listi nepoštenih poslovnih praksi. Na taj način bi poručili da Europa nema podjele na istočne i zapadne, već da smo svi jednaki i spremni odgovoriti i na ovaj izazov u cilju zaštite naših građana«, kazala je Borzan.