Ništa od "molitve za život" pred bolnicama

Evo kako se Britanci brane od kršćanskih fundamentalista: Oko bolnice u Londonu tampon zona zbog molitelja za nerođene

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Protivnici pobačaja, članovi mreže "Good Counsel Network", koji prilaze ženama na putu za kliniku i zastrašuju ih pokazujući im fotografije pobačenih plodova, razočarani su odlukom.



LONDON – Vijeće londonske četvrti Ealing odlučilo je uspostaviti “tampon zonu” oko tamošnje klinike za pobačaje kako aktivisti “za život” više ne bi zastrašivali pacijentice.


Prvi je to takav slučaj u Britaniji, a vijećnici Ealinga, zapadnog londonskog predgrađa, odluku su donijeli jednoglasno.


Protivnici pobačaja ubuduće ne smiju stajati unutar 100 metara oko klinike Marie Stopes.




“Ovo je prekretnica za žene”, rekao je upravitelj klinike Richard Bentley.


“Znamo da i druge mjesne vlasti promatraju ovaj proces i razmatraju slične mjere s ciljem jačanja sigurnosti ispred klinika”, dodao je.


Pobačaj je u Britaniji legalan do 24. tjedna trudnoće od 1968., ali se žestina prosvjednika protiv pobačaja povećala zadnje vrijeme, kažu aktivisti iz kampanje za pravo na izbor.


Protivnici pobačaja, članovi mreže “Good Counsel Network”, koji prilaze ženama na putu za kliniku i zastrašuju ih pokazujući im fotografije pobačenih plodova, razočarani su odlukom.


“To je drakonska mjera. Žalit ćemo se”, rekla je direktorica mreže Claire McCullough. “Žalosno je to i za stotine majki kojima smo pomogli tijekom godina”.


Reuters saznaje da nekoliko gradskih vijeća razmatra slične mjere, poput londonskih četvrti Lambetha i Richmonda.


“Vijeće aktivno istražuje sve moguće opcije zaštite pacijentica ispred klinika”, kazao je i glasnogovornik gradskog vijeća Manchestera.