Presuda

Europski sud dan prije glasanja u parlamentu donio važnu odluku: Britanija može povući odluku u Brexitu

Hina

Reuters

Reuters

»Velika Britanija slobodna je jednostrano opozvati obavijest o namjeri da se povuče iz Europske unije«, navodi se u odluci Europskog suda pravde. Ta odluka osnažila je nade protivnika brexita u održavanje novog referenduma o izlasku iz Europske unije



Europski sud pravde (ECJ) u ponedjeljak je presudio da Velika Britanija može jednostrano povući svoju odluku o izlasku iz Europske unije, dan prije glasanja u britanskom parlamentu o sporazumu koji je britanska premijerka Theresa May postigla s europskim dužnosnicima o uvjetima izlaska njezine zemlje iz unije.


»Velika Britanija slobodna je jednostrano opozvati obavijest o namjeri da se povuče iz Europske unije«, navodi se u odluci Europskog suda pravde.


Ta odluka osnažila je nade protivnika brexita u održavanje novog referenduma o izlasku iz Europske unije.




Odluka suda u skladu je s preporukom neovisnog pravnog stručnjaka, jednog od 11 koji savjetuju sud i čije je mišljenje prije tjedan dana objavio ECJ. On je tada zaključio da Britanija može jednostrano promijeniti svoju odluku jer bi suprotno bilo inkompatibilno s pravilima EU da takve suverene odluke ovisi o suglasnosti drugih članica.


Pitanje britanskog prava na jednostranu odluku u obliku peticije prvo je škotskim sudovima postavila skupina zastupnika predvođena Andyjem Wightmanom koju je zanimalo može li Britanija jednostrano povući aktiviranje članka 50. ugovora EU što je pokrenulo dvogodišnje odbrojavanje do izlaska Britanije iz Europske unije.


Pitanje je proslijeđeno početkom listopada Europskom sudu pravde (ECJ) koji je to uzeo u razmatranje po hitnom postupku kako bi donio stajalište prije nego što Britanija napusti EU 29. ožujka 2019.


Britanska vlada poručila je da je postavljeno pitanje od akademskog značaja jer nema namjeru promijeniti odluku o izlasku zemlje iz EU.


Unatoč tomu skupina škotskih zastupnika smatra da bi svi zastupnici u parlamentu morali znati sve opcije kad budu glasali o ugovoru o brexitu.