Došli u posjet

Europska komisija vlastima BiH: Zatvorite kamp Vučjak, uvjeti za migrante ondje su krajnje nehumani

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



SARAJEVO  Predstavnici tijela Europske komisije u ponedjeljak su u Bihaću pozvali sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini da se što prije uključe u rješevanje problema proisteklih iz velikog priljeva ilegalnih migranata u tu zemlju a posebice su inzistirali na zatvaranju kampa Vučjak u kojemu na stotine migranata boravi u kranje nehumanim uvjetima.


Voditeljica odjela za BiH pri Općem ravnateljstvu Europske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Michele Matuelle i dužnosnik u Općem ravnateljstvu za europsku civilnu zaštitu i operacije humanitarne pomoći Martin Taschner u Bihaću su o migrantskoj krizi razgovarali s predstavnicima županijskih i gradskih vlasti s posjetili su i kamp Vučjak u kojemu migratnti borave pod šatorima, bez struje, grijajanja, tekuće vode a spavaju u blatu zaštićeni tek kartonima koje sami donesu.


“Uvjerili smo se da su uvjeti ovdje jako loši. Sada smo još više uvjereni da ovaj kamp mora biti zatvoren i mora se naći neki drugi prostor za smještaj ovih ljudi”, kazala je Matuelle novinarima nakon što se osobno uvjerila s čim su suočeni migranti za koje više nije bilo mjesta u bolje opremljenim kampovima u samom Bihaću poput Bire i Mirala no predsjednik vlade Unsko-sanske županije Mustafa Ružnić kazao je kako inzistira na zatvaranju svih kampova u Bihaću.




“Jasno smo kazali da mora doći do zatvaranja ne samo Vučjaka nego i Bire i Mirala. Nismo popustili i nećemo dopustiti proširenje smještajnih kapaciteta (u Bihaću)”, kazao je Ružnić novinarima.


Matuelle i Tascnher su podsjetili kako je iz fondova EU kao pomoć BiH od početka prošle godine sada osigurao 36 milijuna eura namijenjenih skrbi o ilegalnim migrantima te su najavili kako će ta pomoć nastaviti pristizati ali su upozorili sve to neće dati rezultate ako vlasti u BiH ne rade svoj posao i ne surađuju međusobno kako bi se kontrolirala migrantska kriza.


“Mi ne možemo zamijeniti predstavnike vlasti u ovoj državi. Bosni i Hercegovini je u kolovozu odobreno deset milijuna eura namijenjenih povećanju smještajnih kapaciteta i novim prihvatnim centrima no oni još nisu uspostavljeni”, kazala je Matuella.


Ohrabrujućim je opisala naznake da su napokon identificirane moguće lokacije za smještaj ilegalniih migranata kod Sarajeva i Tuzle dodajući kako će to biti od velike pomoći za Unsko-sansku županiju jer je smanjiti pritisak migranata na taj dio zemlje.


Kazala je kako je u tijeku procjena prihvatljivosti tih lokacija a potom će biti sačinjen plan premještanja migranata iz kampa Vučjak na te nove lokacije.