Pretekli Indiju

Etiopija oborila svjetski rekord. Zasadili su 350 milijuna stabala u 12 sati

P. N.

Foto: YouTube/Screenshot

Foto: YouTube/Screenshot

Prethodni svjetski rekord za najviše drveća zasađenih u jednom danu iznosio je 50 milijuna



Etiopljani su ozbiljno shvatili globalno zatopljenje. Ministar Getahun Mekuria izjavio je kako su u jednom danu zasadili oko 350 milijuna stabala.


Sadnja je dio nacionalne „zelene ostavštine“ –  inicijative kojom se planira uzgoj 4 milijarde stabala u zemlji i to već ovog ljeta. Potiču svakog građanina da posadi najmanje 40 sadnica.


Javne službe su, kako se izvješćuje, zatvorene kako bi državni službenici mogli sudjelovati, piše Guardian.




Cilj projekta je borba protiv učinaka nastalih krčenjem šuma i klimatskih promjena u zemlji sklonoj suši. Prema UN-u, pokrivenost šuma Etiopije bila je samo 4 posto u 2000-ima, što je pad od 35 posto u usporedbi sa stoljećem ranije.


Ministar inovacija i tehnologije u Etiopiji, Getahun Mekuria, napisao je procjenu broja stabala zasađenih tijekom dana. Do predvečerja u ponedjeljak broj je iznosio 353 milijuna.


Prethodni svjetski rekord za najviše drveća zasađenih u jednom danu iznosio je 50 milijuna. Indija ga je držala od 2016. godine.


 „Drveća ne samo da pomažu u ublažavanju klimatskih promjena apsorbiranjem ugljičnog dioksida u zraku, već je tu i ogromna korist u borbi protiv dezertifikacije i degradacije zemljišta, posebno u sušnim zemljama. Također pružaju hranu, sklonište, gorivo, stočnu hranu, lijekove, materijale i zaštitu vodoopskrbe“, rekao je Dan Ridley-Ellis, šef centra za znanost i drvnu tehnologiju na Sveučilištu Edinburgh Napier.


„Ovaj doista impresivan podvig nije samo jednostavna sadnja stabala, već je dio ogromnog i kompliciranog izazova uzimajući u obzir kratkoročne i dugoročne potrebe i stabala i ljudi. Šumarska mantra „pravo stablo na pravom mjestu“ sve više mora razmotriti učinke klimatskih promjena, kao i ekološku, socijalnu, kulturnu i ekonomsku dimenziju“, dodao je.