Erdogan uzvaća: Odluka EP ništa ne vrijedi

Hina

Reuters

Reuters

Jasno smo davali do znanja, a to činimo ponovno, da njegujemo europske vrijednosti više od nekih članica EU-a, kaže Erdogan



Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da odluka Europskog parlamenta o prekidu pristupnih pregovora s Turskom »u našim očima ništa ne vrijedi« te je ponovno optužio Europu da staje na stranu terorističkih organizacija.


»Jasno smo davali do znanja, a to činimo ponovno, da njegujemo europske vrijednosti više od nekih članica EU-a, ali nismo vidjeli nikakvu konkretnu pomoć naših prijatelja sa Zapada…Nisu ispunili nijedno obećanje«, rekao je Erdogan na konferenciji Organizacije za islamsku suradnju (OIC) u Istanbulu.


»Sutra će se sastati Europski parlament i glasati o pristupnim pregovorima s Turskom. Kakav god bio rezultat, to glasovanje u našim očima ne vrijedi ništa«, istaknuo je.




Čelnici najvećih klubova zastupnika u Europskom parlamentu zatražili su u utorak privremenu obustavu pregovora s Turskom o članstvu u Europskoj uniji zbog čistki koje turske vlasti provode nakon neuspjelog državnog udara.


EU postaje sve kritičniji spram Turske koja je otpustila ili suspendirala s položaja više od 110.000 ljudi, od vojnika, akademika, sudaca, novinara do kurdskih čelnika, zbog navodne podrške neuspjelom državnom udaru u srpnju.


Oko 36.000 ljudi je uhićeno a nizu medija je zabranjen rad. Kritičari optužuju turskog predsjednika Tayyipa Erdogana da neuspjeli udar koristi kao izgovor za obračun s kritičarima njegove vlasti.


Erdogan je ranije izjavio da će Unija morati »živjeti s posljedicama« ako zaustavi pregovore, a Ankara bi umjesto toga mogla sklopiti sigurnosni savez s Rusijom i Kinom.


EU je u ožujku obećao ubrzati pristupne pregovore Ankare u zamjenu za njenu pomoć u migrantskoj krizi, odnosno sprječavanju migranata da krenu prema obalama Europe.


Erdogan optužuje EU da ne razumije težinu stanja u Turskoj i najavio je da bi iduće godine pregovore s Unijom mogao staviti na referendum.


Austrija i Luksemburg predvode pozive na obustavu pregovora s Turskom, dok Njemačka, Francuska i većina drugih država za sada podržavaju njihov nastavak i boje se u pitanje dovesti tursku suradnju u migrantskoj krizi.


Svi, međutim, ističu da će pregovori biti prekinuti ako Turska ponovno uvede smrtnu kaznu.


Turska je započela pregovore još u listopadu 2005., ali nije daleko odmakla.


O rezoluciji o odnosima s Turskom zastupnici Europskog parlamenta će glasovati u četvrtak, ali rezolucije nisu pravno obvezujući tekstovi za Komisiju i zemlje članice.