Neodgovorno ponašanje

Epidemija u Srbiji: Od ospica umrlo već devet osoba, apel ministra zdravlja da roditelji cijepe djecu

Hina

Najmlađi pacijent je beba stara samo 15 dana, a najviše je oboljelih u dobi do pet godina, kazao je Lončar istaknuvši kako je cijepljenje »jedini način da se ovakvi ishodi spriječe«



Srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar pozvao je u srijedu na »odgovorno ponašanje« i uputio apel roditeljima koji još nisu cijepili svoju djecu protiv ospica da to učine, podsjetivši da je u Srbiji od posljedica zaraze virusom morbila umrlo devet osoba.


»Dajte samo da se uozbiljimo, dajte podršku medija, ljudi, da se cijepimo. Treba još nešto manje od 30.000 djece cijepiti, to je jedini način da ne umiru i da se ne razboljevaju i djeca i odrasli…«, rekao je Lončar za Radio-televiziju Srbije (RTS).


Srbijanski ministar podsjetio je da zdravstveni djelatnici već nekoliko mjeseci »vode tešku borbu protiv epidemije ospica« i da je u Srbiji u posljednjih nekoliko mjeseci devet osoba preminulo.




Lončar je rekao da je »do sada bilo devet smrtnih slučajeva do kojih nije smjelo doći«.


Najmlađi pacijent je beba stara samo 15 dana, a najviše je oboljelih u dobi do pet godina, kazao je Lončar istaknuvši kako je cijepljenje »jedini način da se ovakvi ishodi spriječe«.


»Imamo situaciju gdje ih ni zakon ne može prizvati pameti… Neka bude samo onoliko naslovnih strana koliko je dano za one koji govore protiv cijepljenja«, rekao je Lončar i poručio da zbog kampanje tzv. antivaksera u Srbiji više ne smije biti žrtava ospica.


»Imamo dovoljno cjepiva, dobit ćemo još 10.000. Neophodno je cijepiti djecu. Hajde da se prizovemo pameti, da obavimo taj posao u sljedećih mjesec,dva. Ovo je apel da je krajnje vreme da svi budemo odgovorni i slušamo struku«, apelirao je Lončar u programu nacionalne televizije.


U Srbiji je za manje od pet posljednjih mjeseci službeno potvrđeno devet smrtnih slučajeva od ospica, među kojima dvoje djece mlađe od pet godina, te dvoje zdravstvenih djelatnika.


Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije »Dr Milan Jovanović Batut«, od početka listopada 2017. godine do 5. ožujka na teritoriju Srbije i dijelu Kosova registrirana su ukupno 3.123 pacijenta zaražena morbilama.