Novi teroristički napad

Eksplozija bombe u Tel Avivu u blizini hrvatskog veleposlanstva

Hina

Prema podacima MVEP-a, djelatnici veleposlanstva su dobro, a nitko od hrvatskih građana nije ozlijeđen u napadu



TEL AVIV Najmanje 15 osoba je ozlijeđeno u srijedu u eksploziji bombe u autobusu u središtu Tel Aviva, u dijelu grada u kojem se nalazi i hrvatsko veleposlanstvo, ali nitko od hrvatskih građana nije ozlijeđen, saznaje Hina iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.


Bomba je eksplodirala u središtu Tel Aviva, nedaleko od mjesta na kojem se nalazi i hrvatsko veleposlanstvo u Izraelu. Prema podacima MVEP-a, djelatnici veleposlanstva su dobro, a nitko od hrvatskih građana nije ozlijeđen u napadu.



UEFA je u srijedu objavila da je odgodila utakmicu Europske lige između izraelskog Kiryat Shmone i španjolskog Athletica iz Bilbaoa, koja se trebala igrati u četvrtak zbog »loše sigurnosne situacije« u Izraelu. »UEFA je sazvala hitnu sjednicu i odlučila da se odgodi utakmica Europske lige između izraelskog Kiryat Shmone i španjolskog Athletica iz Bilbaoa zbog napete sigurnosne sitacije u regiji«, stoji u priopćenju UEFA-e.»Odluka o novom datumu utakmice bit će objavljena od kraja tjedna.«




Ova vijest je uslijedila nakon što se dogodio atentat u jednom autobusu u Tel Avivu u kojem je najmanje 17 osoba ranjeno.



»Bomba je eksplodirala u autobusu u središtu Tel Aviva. To je bio teroristički napad. Većina ranjenih zadobila je samo lakše ozljede«, rekao je Ofir Gendelman, glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, a prenose izraelski mediji.


Izraelska televizija je prikazala snimke autobusa punog dima i razbijenih prozora.


Napad je izvršen osmoga dana izraelske ofenzive u Pojasu Gaze koja je pokrenuta, kako navode dužnosnici, u svrhu sprječavanja palestinskih raketnih napada s tog područja, koje je pod kontrolom Hamasa, na Izrael.


Hrvatska osudila teroristički napad u Tel Avivu


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u srijedu je priopćilo kako Hrvatska najoštrije i bezrezervno osuđuje današnji teroristički napad na autobus u Tel Avivu, u kojem je ozlijeđen veći broj osoba, a čiji je cilj bio ubijanje nedužnih civila.


»Napadi na civile su neprihvatljivi u ostvarivanju političkih ciljeva i Republika Hrvatska izražava duboku solidarnost s izraelskim narodom i vlastima u borbi protiv terorizma i ekstremizma«, stoji u priopćenju koje je medijima upućeno iz Ureda glasnogovornika MVEP-a.


»RH podržava napore međunarodne zajednice i Egipta za trenutnim smirivanjem sukoba u Izraelu i Pojasu Gaze i postizanjem primirja, kako bi se izbjegla daljnja eskalacija krize, s mogućim pogubnim posljedicama u široj regiji«, stoji na kraju priopćenja. 


Clinton eksplozija zakomplicirala dogovore oko primirja


Ranjavanje 15 osoba u eksploziji bombe u autobusu u središtu Tel Aviva moglo bi zakomplicirati napore američke državne tajnice Hillary Clinton da se postigne primirje između Izraela i militantnog pokreta Hamas koji vlada Pojasom Gaze.


Nakon razgovora u Ramallahu s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, Clinton se sastala s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom te potom otputovala u Egipat na razgovore s egipatskim predsjednikom Mohamedom Mursijem čija je zemlje glavni posrednik između Izraela i Hamasa.


Izrael i SAD su najnoviji napad ocijenili »terorističkim činom«, a Bijela kuća je ponovila »neupitnu predanost Washingtona sigurnosti Izraela«.


Bombaški napad izveden je osmoga dana izraelske ofenzive u Pojasu Gaze koja je pokrenuta, kako navode dužnosnici, u svrhu sprječavanja palestinskih raketnih napada s tog područja, koje je pod kontrolom Hamasa, na Izrael.