Cenzura

Egipatskom voditelju godina zatvora zbog intervjua s homoseksualcem. Prijavio ga odvjetnik kojem smeta i prozirna odjeća

P. N.

Televizijski voditelj Mohamed al-Ghiety kažnjen je jednogodišnjim teškim radom jer je prošle godine, u emisiju pozvao homoseksualca.



Pored teškog rada, sud u Gizi je i novčano kaznio Mohameda al-Ghietya s 3.000 egipatskih funti za “promicanje homoseksualnosti” na svom privatnom kanalu LTC TV. Gay muškarac, čiji je identitet bio skriven, govorio je o djelu života kojeg je proveo kao seksualni radnik. 


Homoseksualnost u Egiptu nije eksplicitno kriminalizirana, međutim vlasti sve više vrše pritisak na LGBT zajednicu. Provode se i rutinska uhićenja osoba za koje se sumnja da su sudjelovale u sporazumnom homoseksualnom ponašanju na temelju optužbi za “razvrat”, nemoral ili bogohuljenje.


Odvjetnik Samir Sabry, podnio je tužbu protiv Ghietyja zbog razgovora koji je održan u kolovozu 2018. godine. TV voditelj, koji je u više navrata izrazio vlastite homofobne misli, razgovarao je s gay muškarcem. Čovjekovo lice bilo je mutno kako bi se sakrio njegov identitet. 




 Inače, Sabry je  odvjetnik koji je podnio tužbu protiv egipatske glumice Ranie Youssef zbog optužbe da “potiče razvrat” zbog prozirne odjeće koju je nosila na ceremoniji dodjele nagrada prošle godine. Kasnije je odbacio slučaj nakon što se gospođa Youssef ispričala. Zadnjih je godina podnio na stotine sličnih slučajeva.


Najviše medijsko tijelo Egipta, Vrhovno vijeće za regulaciju medija, odmah je suspendiralo kanal na dva tjedna, pozivajući se na “profesionalne prekršaje”. Odvjetnik tužiteljstva, gospodin Sabry, optužio je TV voditelja da ima financijsku korist od “prakticiranja homoseksualnosti”, izvještava državni list al-Ahram.


Osim zatvorske i novčane kazne, prekršajni sud je naložio da Ghiety bude stavljen pod nadzor godinu dana nakon odsluženja kazne, rekao je Sabry. Na presudu bi se mogla uložiti žalba, ako bi Ghiety platio jamčevinu od 1.000 egipatskih funti, prenosi BBC.


Vijeće za medije u Egiptu zabranilo je homoseksualcima da se pojave na bilo kojem mediju. Ova je zabrana stupila na snagu  nakon što je zastava u duginim bojama podignuta na koncertu u Kairu 2017. godine, u rijetkoj javnoj emisiji koja pruža podršku LGBT zajednici u ovoj konzervativnoj zemlji.


Također su pokrenuti i  napadi na osumnjičene homoseksualce, koji su rezultirali s desecima uhićenih osoba, u potezu kojeg su osudile skupine za ljudska prava. Vlasti se oslanjaju na zakon o prostituciji iz 1961. koji kriminalizira “uobičajenu razvratnost” kako bi optužio ljude za koje sumnja da su sudjelovali u sporazumnom homoseksualnom ponašanju.