Presuda

Egipatski sud zabranio Hamasovo oružano krilo

Hina

Reuters

Reuters

Egipatski sud u subotu je zabranio Brigade Kasama, oružano krilo palestinske skupine Hamasa i uvrstio ga na popis terorističkih organizacija

KAIRO – Egipatski sud u subotu je zabranio Brigade Kasama, oružano krilo palestinske skupine Hamasa i uvrstio ga na popis terorističkih organizacija.Presuda je donesena nekoliko dana nakon što se Egipat suočio s napadima na sigurnosne snage, najkrvavijima u posljednjih nekoliko godina.

Hamas je izdanak egipatskog Muslimanskog bratstva, koje su vlasti već proglasile terorističkom organizacijom i sustavno ga guše otkako je vojska 2013. smijenila njegova čelnika Mohameda Mursija s mjesta predsjednika države.


»Sud je odlučio zabraniti Brigade Kasama i staviti ih na popis terorističkih skupina«, rekao je sudac Mohamed al-Sajid sa specijalnog kairskog suda koje se bavi hitnim slučajevima.Slučaj se temelji na tvrdnji da su Brigade Kasama organizirale terorističke napade u znak potpore Bratstvu, kao i bombaške napade u kojima su na Sinaju u listopadu 2014. poginula 33 pripadnika snaga sigurnosti. »Odbacujemo odluku egipatskog suda protiv Brigada Kasama. To je opasna politička odluka koja služi samo cionističkoj okupaciji«, rekao je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri.Egipatski dužnosnici kažu da se oružje iz Pojasa Gaze, koji je pod Hamasovom vlašću, krijumčari u Egipat, u ruke gerilskim skupinama što žele svrgnuti kairske vlasti koje uživaju zapadnu potporu.