Peticija protiv plastične ambalaže

EUROPLJANI ZAHTIJEVAJU OD TRGOVAČKIH LANACA: Prestanite nas zatrpavati bespotrebnom plastikom

Irena Frlan Gašparović

snimio Marin Aničić

snimio Marin Aničić

Autori peticije smatraju da se, prilikom kupnje, u košarama nađe velika količina »nepotrebne plastike«: »Bezbrojne jednokratne plastične vrećice koriste se za pakiranje voća i povrća; čak i hrana s vlastitom prirodnom zaštitom ponekad dolazi s dodatnim plastičnim omotom«, ističe se u peticiji.



ZAGREB – Trgovački lanci koji posluju na području Europske unije mogli bi uskoro dobiti potpise europskih građana kojima od njih traže da se zauzmu protiv korištenja plastike za jednokratnu upotrebu. Zastupnici europskih Zelenih pozvali su Europljane da potpišu peticiju kojom se poziva trgovačke lance »da rade s nama protiv jednokratne plastike smanjujući količinu plastične ambalaže koja se koristi u trgovinama i prijevozu robe«.


Beskorisna ambalaža


»Pozivamo trgovačke lance da stupe u kontakt sa svojim dobavljačima kako bi zatražili od njih da smanje beskorisnu ambalažu i ponude alternativu svojim klijentima kad god je to moguće. Pozivamo trgovačke lance da rade pritisak na donositelje odluka u svojim zemljama i u Bruxellesu da se dogovore o obvezujućim i konkretnim novim pravilima za smanjenje proizvodnje beskorisne plastike«, navodi se u peticiji koju je podržao i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec. Škrlec je pozvao i hrvatske građane da se priključe ovoj akciji.


Prema njegovim riječima, ideja je da se potpisi pošalju trgovačkim lancima na području EU-a kako bi ih se potaklo da »odreagiraju prema Bruxellesu«. Autori peticije smatraju da se, prilikom kupnje, u košarama nađe velika količina »nepotrebne plastike«: »Bezbrojne jednokratne plastične vrećice koriste se za pakiranje voća i povrća; čak i hrana s vlastitom prirodnom zaštitom ponekad dolazi s dodatnim plastičnim omotom«, ističe se u peticiji.




Neki od trgovačkih lanaca već su i sami pokrenuli akcije za smanjenje uporabe plastike za jednokratnu uporabu. Prošlog tjedna Hina je, primjerice, izvijestila da trgovački lanac Lidl Hrvatska planira do kraja sljedeće godine iz asortimana isključiti artikle od plastike za jednokratnu upotrebu. »Lidl Hrvatska će u svih 95 trgovina u zemlji do kraja 2019. godine odustati od prodaje jednokratnih plastičnih artikala poput slamčica, jednokratnih šalica i čaša, tanjura, pribora za jelo i štapića za uši s plastičnom drškom. Proizvode od plastike za jednokratnu upotrebu postupno će zamijeniti alternativni artikli od održivih materijala koji se mogu reciklirati, a na razvoju kojih Lidl proaktivno surađuje sa svojim dobavljačima«, objavili su iz te tvrtke. Osim njih, Hina navodi i primjer Kauflanda koji planira u svim zemljama do kraja 2019. godine povući odabrane plastične artikle iz asortimana, koji će biti zamijenjeni alternativnim rješenjem, te smanjiti upotrebu plastike do 2025. godine za najmanje 20 posto.


Održivi materijali


I Europska komisija je nedavno predložila da se na tržištu EU-a zabrane jednokratni plastični proizvodi, poput štapića za uši i slamki, koji bi se ubuduće morali izrađivati od »održivijih materijala«. U Bruxellesu obećavaju poticaje industriji za razvoj alternativa za pojedine kategorije proizvoda koje bi bile »pogođene« novim propisima. O prijedlogu Komisije tek se trebaju izjasniti države članice EU-a i Europski parlament.