Opasna bakterija

EU tuži Italiju zbog neuspjelog zaustavljanja epidemije u maslinicima

Hina

Arhiva NL

Arhiva NL



Europska unija (EU) odlučila je podići tužbu protiv Italije zbog neuspjelog zaustavljanja širenja vrlo opasne bakterije koja napada maslinike, što bi u konačnici vladu u Rimu moglo stajati visokih novčanih kazni.


Bakterija Xylella fastidiosa pojavila se na jugu Italije u pokrajini Apulija, u peti Apeninskog poluotoka gdje se u dramatičnom obliku pojavila bolest brzog sušenja maslina.


O svemu je 2013. godine bila obaviještena Europska komisija, no potezi koje talijanske vlasti od tada provode s ciljem zaustavljanja njezina širenja odvijaju se sporo i kontroverzni su.




EK tu bakteriju opisuje »kao jednu od najopasnijih bakterija koja napada biljke diljem svijeta, izazivajući mnoštvo različitih bolesti i rezultirajući ugibanjem zaraženog bilja, uz velike gospodarske štete za poljoprivredu«.


Propisi EU-a nameću drastične mjere, uključujući potpuno uništenje stabala u najteže pogođenim područjima s ciljem zaustavljanja širenja te bakterije.


Takvim potezima protive se lokalni aktivisti koji tvrde da stabla maslina u pokrajini Apulija – od kojih su neka stara i stoljećima i smatraju se lokalnim blagom – mogu biti spašena na manje brutalan način.


Nema dokaza da bi alternative metode istrebljenja te bakterije mogle biti uspješne, no uništenje bolesnih stabala lokalne vlasti kontinuirano odgađaju zbog pritužbi tamošnjih aktivista.


Prema udruženju poljoprivrednika Coldiretti, Xylella je zarazila 10 milijuna stabala u Apuliji, izazivajući štete teške milijardu eura, i širi se prema sjeveru.