Uoči 30. obljetnice

EU daje još 20 milijuna eura za černobilsku nuklearku

Hina

Reuters

Reuters



 Uoči 30. obljetnice nuklearne katastofe u Černobilu Europska komisija je najvila novih 20 milijuna eura pomoći za saniranje posljedica te katastrofe.


»Europska unija je predvodnik u međunarodnim naporima za uklanjanje posljedica černobilske nuklearne katostrofe, dekomisiju nuklearne elektrane kako bi to mjesto ekološki bilo sigurno. Danas najavljena sredstva pomoći će da se ti projekti uspješno završe«, izjavio je povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica.


Novih 20 milijuna eura dio je pomoći od 45 milijuna eura koji se očekuje od skupine G7 i Europske komisije.




Tim se novcem financija izgradnja skladišta za potrošeno nuklearno gorivo.


Prije 30 godina, 26. travnja 1986. dogodila se najveća nuklearna katastrofa u povijeti. Tog je dana u 1.14 sati eksplodirao četvrti reaktor »Memorijalne nuklearne elektrane Vladimir Iljič Lenjin« u Černobilu.


Tadašnja sovjetska vlada najprije je prešutjela nesreću, nijedan medij u SSSR-u dan nakon eksplozije nije ništa izvijestio o Černobilu. U ostatku Europe o nesreći se nije znalo sve dok u nuklearnoj elektrani Forsmark u Švedskoj nije zabilježena alarmantna količina radijacije. Tek tada SSSR priznaje da je došlo do nesreće, ali ni tada njihovo šturo izvješće nije reklo mnogo o razmjerima katastrofe.


Za saniranje nuklearke Europska komisija je dosad dala oko 730 milijuna eura.