Europska petica

EU TJEDAN U PET SLIKA Pasji život

Irena Frlan Gašparović

Reuters

Reuters



ITALIJA BI MOGLA DOBITI VLADU koja će zadati poprilične glavobolje Bruxellesu.


Nakon izbora održanih početkom ožujka, koji nisu “proizveli” jasnog pobjednika, Talijani još čekaju novu vladu, a sve se više nagađa da bi realna kombinacija mogao biti dogovor između Pokreta 5 zvijezda i Lige. Pokret, kojeg vodi Luigi Di Maio, osvojio je 32 posto glasova, dok je Liga, pod vodstvom Mattea Salvinija, na izbore izašla kao dio desne koalicije i dobila oko 18 posto glasova, pretekavši Berlusconijevu Forza Italiju. O njihovom mogućem dogovoru počelo se glasnije spekulirati nakon što su se usuglasili oko izbora predsjednika oba doma talijanskog parlamenta. Postoje, međutim, i objektivne poteškoće: Salvini je više puta ponovio da neće napuštati svoje predizborne koalicijske partnere, a i pitanje je mogu li se on i Di Maio dogovoriti tko bi bio premijer.


DA PARAFRAZIRAMO NAJPOZNATIJEG britanskog poduzetnika Del Boya: u ovo vrijeme sljedeće godine Ujedinjeno Kraljevstvo više neće biti dio Europske unije. Ovoga tjedna Velika Britanija prevalila je točno pola puta između formalne odluke da napušta Europsku uniju – o kojoj je izvijestila Bruxelles 29. ožujka prošle godine – i trenutka kad će to doista i učiniti – 29. ožujka sljedeće godine, u ponoć po srednjoeuropskom vremenu. “Adegos”, kazao bi Del Boy.




ČEŠKA VLADA podržala je nova pravila koja će, budu li izglasana, otežati održavanje referenduma, javlja portal Politico. Prema tom prijedlogu, za raspisivanje referenduma bilo bi potrebno prikupiti 850 tisuća potpisa, dok bi za “prolazak” nekog prijedloga bila potrebna većina svih birača s pravom glasa. Entuzijazam Čeha prema Europskoj uniji u stalnom je padu, pa se smatra da je vlada na umu imala i mogućnost da se u Češkoj pokuša progurati referendum o EU po uzoru na britanski. Nakon Brexita, ne žele, očito, riskirati s Czexitom.


AKO NAM POŠALJU JOŠ JEDNU NOTU, moći ćemo sastaviti simfoniju. Tako se svojedobno šalio jedan hrvatski političar, u vrijeme kada su se, zbog granice i drugih sporova, zaredale slovenske diplomatske note Hrvatskoj. Više od desetljeća kasnije, umjesto diplomatskih nota, zaredale su se, čini se, slovenske tužbe. Nakon što je Ljubljana nedavno najavila da će tužiti Hrvatsku pred Sudom EU-a zbog nepoštivanja arbitražnog sporazuma, Slovenska tiskovna agencija javila je da susjedna država priprema još jednu tužbu protiv Hrvatske zbog Ljubljanske i Nove ljubljanske banke. Nije nam poznato što bi se dalo sastaviti od tužbi, ali možda će se naći netko duhovitiji od nas.


PASJI ŽIVOT OVIH DANA ima drugačije značenje u Španjolskoj. Policijski psi u Madridu dobili su u svojim nastambama klima-uređaje i audiosustav koji će omogućiti da im se, za relaksaciju, pušta klasična glazba. Glazbena terapija, pišu europski mediji, trebala bi smanjiti razinu stresa kod 22 službena psa, koliko ih trenutno ima u jedinici gradske policije. Riječ je o psima, navode mediji, koji služe za otkrivanje eksploziva i droga te spašavanje ljudi.