Europska petica

EU TJEDAN U PET SLIKA Dozvoljeno pušenje

Irena Frlan Gašparović

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Kako bi barem dijelom pokušali ispraviti dojam u javnosti, zastupnici su, javljaju mediji, podigli dobnu granicu za kupnju cigareta sa 16 na 18 godina te zabranili pušenje u automobilima u kojima se voze djeca



U OŽUJKU UVIJEK ODLUČIMO da ćemo se nekim pitanjem baviti u lipnju, u lipnju odlučimo da ćemo se temi vratiti u listopadu, a onda se time nikad ne pozabavimo”. Tako funkcioniranje europskih summita, na kojima se okupljaju čelnici zemalja članica Europske unije, opisuje predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. U ovom slučaju odgađanje se odnosi na pitanje oporezivanja digitalnih kompanija.


Europska komisija u srijedu je predložila nove mjere, među ostalim i privremeni porez na prihode koje ostvaruju digitalna poduzeća, koji bi se primjenjivao dok se ne donese sveobuhvatna reforma. To nije anti-američki potez, poručuju iz Bruxellesa, odgovarajući na kritike da se radi o mjeri skrojenoj za američke internetske divove. Nisu sve članice raspoložene prema ovom prijedlogu pa će se rasprava nastaviti. U lipnju, naravno.


PREKOATLANTSKI TRGOVINSKI RAT zasad je izbjegnut. Američki predsjednik Donald Trump privremeno je izuzeo Europsku uniju i još šest država iz carina na uvoz čelika i aluminija.




Kako javlja Hina, Bijela kuća je objavila da se uvozne carine od 25 posto na čelik i deset posto na aluminij do 1. svibnja ove godine ukidaju za EU, Argentinu, Australiju, Brazil, Kanadu, Meksiko i Južnu Koreju. EU, međutim, traži trajno izuzeće. Razgovori će se, očito, nastaviti. Prije lipnja, naravno.


POVRATAK PLAVIH PUTOVNICA za mnoge zagovornike Brexita simbolizira vraćanje nacionalnog suvereniteta iz Bruxellesa u London, pa su se nemalo iznenadili kada se doznalo da će nove putovnice Velika Britanija “uvoziti” iz Europske unije. Britanci su do 1988. godine imali plave putovnice, ali su ih onda uskladili s ostatkom Unije i uveli crvenu boju. Nije to, doduše, bila obaveza, nego preporuka, o čemu najbolje svjedoči slučaj Hrvatske.


Međutim, nakon odluke da će napustiti EU, Britanci su odlučili i da će nove putovnice, one koje su budu izdavale nakon Brexita, ponovno biti plave. Samo što će ih, sudeći po izvješćima medija s Otoka, umjesto britanske, proizvoditi jedna francusko-nizozemska tvrtka. Zaludu to što spomenuta tvrtka ima pogone i u Britaniji te što odluka još nije finalna jer je na nju moguća žalba – zagovornici Brexita nisu sretni.


IZ BRITANIJE STIŽE dobra vijest za sve koji žele posao potražiti u toj zemlji. Od 1. srpnja Britanija više neće tražiti da hrvatski državljani imaju radne dozvole. Za razliku od Slovenije gdje je tehnička vlada predložila da slovensko tržište rada još dvije godine bude zatvoreno za radnike iz Hrvatske. Ako taj prijedlog prođe, u Sloveniji bi se hrvatski državljani zapošljavali pod istim uvjetima kao svi Europljani tek od sredine 2020. godine. Kako sada stvari stoje, isto će biti i s Austrijom.


AUSTRIJSKI PARLAMENT OPOZVAO JE odluku prošle vlade o zabrani pušenja na javnim mjestima – restoranima i kafićima – unatoč upozorenjima zdravstvene struke i protivljenju dijela javnosti. Zabrana je trebala stupiti na snagu početkom svibnja, no krajem prošle godine Slobodarska stranka je, kao uvjet za ulazak u koaliciju, tražila opoziv te odluke, tvrdeći da se radi o slobodi izbora svakog pojedinca. Peticiju protiv opoziva te odluke potpisalo je više od pola milijuna Austrijanaca. Kako bi barem dijelom pokušali ispraviti dojam u javnosti, zastupnici su, javljaju mediji, podigli dobnu granicu za kupnju cigareta sa 16 na 18 godina te zabranili pušenje u automobilima u kojima se voze djeca.