Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
5. prosinca 2019.
Baskijska organizacija

ETA se raspušta i traži oprost za zlo koje je nanijela

Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 20. travanj 2018. u 9:55 2018-04-20T09:55:18+02:00

Želimo izraziti naše poštovanje spram mrtvih, ranjenih i žrtava djelovanja ETA-e. Iskreno žalimo«, piše u priopćenju objavljenom uoči najavljena raspuštanja skupine

Baskijska ilegalna organizacija ETA priznala je »zlo« koje je nanijela tijekom oružane borbe za nezavisnost Baskije i zatražila oprost od žrtava, u priopćenju koje je u petak objavio baskijski dnevnik Gara.

ETA tvrdi, međutim, da nije jedina odgovorna za patnje u španjolskoj Baskiji.

»Patnja je postojala prije rođenja ETA-e i nastavila se nakon što je ETA prekinula oružanu borbu«, piše u tekstu koje objavljuje GARA, njezin uobičajeni kanal za komunikaciju.

»Prouzročili smo puno boli i nepopravljive štete. Želimo izraziti naše poštovanje spram mrtvih, ranjenih i žrtava djelovanja ETA-e. Iskreno žalimo«, piše u priopćenju objavljenom uoči najavljena raspuštanja skupine koja je usmrtila više od 800 osoba u nekoliko desetljeća borbe protiv španjolske države.

ETA posebno traži »oprost« od civila.

»Primorani na svaki tip oružane borbe, znamo da je naše djelovanje naštetilo građanima i građankama bez ikakve odgovornosti. Uzrokovali smo veliku štetu koja se ne da popraviti. Tražimo oprost od tih osoba i njihovih obitelji«.

Ilegalna organizacija utemeljena pod diktaturom Francisca Franca, odustala je 2011. od oružane borbe. Trebala bi službeno proglasiti raspuštanje 5. ili 6. svibnja u francuskoj Baskiji, po više izvora.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.