Turska

ERDOGANOVA UCJENA U zamjenu za oslobađanje američkog pastora, traži od Trumpa izručenje Gulena

Hina

Reuters

Reuters

»Ne možete izručiti tog čovjeka (Gulena) na temelju dogovora o zamjenu zatvorenika?«, upitao je Erdogan. »Ako nema takvog reciprociteta, žalim«, rekao je i nazvao zahtjeve SAD-a »nezakonitim«



Turski predsjednik Tayyip Erdogan u subotu je pozvao Sjedinjene Države da, ako žele oslobađanje protestanskog pastora iz SAD-a iz turskog zatvora, izruče Turskoj muslimanskog klerika Fetullaha Gulena kojega Ankara optužuje za pokušaj državnog udara 2016. godine.


Erdogan je za privatnu televiziju NTV rekao da očekuje »reciprocitet« od SAD-a glede zahtjeva za puštanje na slobodu pastora Brunsona.


»Ne možete izručiti tog čovjeka (Gulena) na temelju dogovora o zamjenu zatvorenika?«, upitao je Erdogan. »Ako nema takvog reciprociteta, žalim«, rekao je i nazvao zahtjeve SAD-a »nezakonitim«.




Brunson je uhićen 2016. u Turskoj i sudi mu se za navodne veze s terorističkim skupinama, a tužitelji traže kaznu i do 35 godina zatvora.


Predsjednik SAD-a Donald Trump u utorak je ustvrdio da je američki kršćanski pastor »progonjen« i da bi mu trebalo dopustiti da se vrati kući.


»Pastoru Andrewu Brunsonu, finom gospodinu i kršćanskom poglavaru u Sjedinjenim Državama, sudi se u Turskoj i progoni ga se bez razloga«, napisao je Trump na Twitteru u utorak kasno navečer, nedugo nakon što je sud donio odluku da će pastor ostati u zatvoru za vrijeme sudskog postupka.


Njegovo oslobađanje je u srijedu zatražio i potpredsjednik Mike Pence, a isto je od Ankare zatražilo i 66 američkih senatora i pismu objavljenom u petak.


Suđenje Brunsonu, koji odbacuje sve optužbe, počelo je u ponedjeljak ujutro u kaznenom kompleksu Aliaga, u pokrajini Izmir, na zapadu Turske, a trebalo bi se nastaviti 7. svibnja.


Živeći u Turskoj od 1993., 50-godišnjak je sa suprugom vodio protestantsku crkvu u Izmiru a turske su ga vlasti uhitile u listopadu 2016. i otada ga drže u zatvoru.Optužen je da je djelovao u korist mreže propovjednika Fethullaha Gulena kojemu Ankara pripisuje neuspjeli puč u srpnju 2016., ali i u korist Radničke stranke Kurdistana. Turska te dvije organizacije smatra »terorističkima«.

Ankara također očekuje da joj Grčka izruči turske vojnike osumnjičene za sudjelovanje u pokušaju državnog udara kako bi na slobodu pustila dva grčka vojnika koja su uhićena u ožujku kada su prešla tursko-grčku granicu. Grčki vojnici su optuženi za špijunažu.