Pobornici IS-a prijete

Džihadisti ismijavaju Trumpa i najavljuju nove napade

Hina

Reuters

Reuters

»Vaša odluka neće ništa promijeniti. Napadi će vam stići iz Amerike, od Amerikanaca rođenih u Americi od američkih roditelja i djedova i baka«, napisao je jedan od pobornika IS-a na Telegramu, aplikaciji za slanje poruka s enkripcijom



KAIRO Pobornici Islamske države (IS) rugaju se odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska u SAD građanima sedam većinski muslimanskih država, tvrdeći da to neće zaustaviti terorističke napade u Americi i da će pomoći pri regrutiranju novih militanata.


»Vaša odluka neće ništa promijeniti. Napadi će vam stići iz Amerike, od Amerikanaca rođenih u Americi od američkih roditelja i djedova i baka«, napisao je jedan od pobornika IS-a na Telegramu, aplikaciji za slanje poruka s enkripcijom.


IS koji se u Iraku i Siriji bori na nekoliko fronti nije službeno komentirala Trumpovu zabranu, no to su umjesto nje učinili njezini pristaše koji tvrde da im ta odluka ide u prilog.




»Trump zabranjuje muslimanima da ulaze u SAD, a ubija ih u Jemenu, Iraku i Siriji i prijeti im. Bijednik ne zna da je neprocjenjiva vrijednost Islamskoj državi«, napisao je na Twitteru Salem al-Mosuly.


Islamistički kanal na Telegramu nazvan »Učenjaci Haqa« koji prati američka agencija SITE postavio je pitanje o tome jesu li Trumpove politike znak da je on trenutno najbolji »pozivatelj na Islam«, netko tko stvara nove vjernike.


Od prvih 48 ispitanika, njih 34 je odgovorilo da je tako, tvrdi SITE, koji citira odgovor izvjesnog Abu Magrebija: »Ono što je učinio Trump otkrilo je istinu i brutalnu stvarnost koja stoji iza mržnje američke vlade prema muslimanima«.


»Što to Trump radi svojoj državi? Tek je postao predsjednik, a ljudi već prosvjeduju protiv njegovih politika, a države diljem svijeta ga kritiziraju. Trump će, ako Bog da, upropastiti Ameriku«, napisao je Magrebi u još jednoj objavi.


Islamski radikali se na internetu rugaju i Trumpovoj naredbi kojom je u nedjelju od svojih pomoćnika zatražio da u idućih 30 dana donesu plan kako poraziti IS.


»Križar Trump pretvorio se u nepromišljenog Faraona. Taj prezira dostojan Križar zaboravlja nesmotrene izjave njegovih prethodnika Busha mlađeg i mazge Obame. Oni nisu uspjeli, a uz božju pomoć ćemo utrljati njegov nos u blato, kao što smo i njegovim prethodnicima«, napisao je na Telegramu Turjman Al Asawirti.