Vijesti s njemačke desnice

Dva dana uoči stranačkog kongresa borba za vlast u AfD-u

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

»Ako 60 posto turskih državljana koji žive u Njemačkoj glasuju za jedan autokratski sustav, onda oni nemaju ovdje što tražiti«, rekao je reagirajući na referendum o ustavnim promjenama u Turskoj potpredsjednik stranke Alexander Gauland.



BERLIN – Dva dana uoči stranačke konvencije u desno-populističkoj protuimigrantskoj stranci Alternativa za Njemačku (AfD) je izbila borba za vodeće pozicije uoči parlamentarnih izbora u rujnu a javnost najavu dopredsjednice stranke Frauke Petry da se neće kandidirati za čelne dužnosti u stranci doživljava kao pobjedu ekstremnog krila.


»AfD je otplutao toliko udesno da Frauke Petry više nije imala nikakvih izgleda ostati na vrhu stranke«, rekao je šef krajnje ljevičarske stranke Ljevica Bernd Riexinger u razgovor za dnevnik Berliner Zeitung. On je zaključio da povlačenje, za AfD pojmove umjerene Petry, »nije nikakvo čudo«.


I predsjednica ljevičarske stranke Zeleni Simone Peter vidi iste tendencije unutar AfD-a i porast desno-ekstremnih ideja unutar stranke.




»Frauke Petry je postala žrtvom istih onih duhova koje je sama dozvala«, zaključila je Peter.


Predsjednik Središnjeg vijeća muslimana u Njemačkoj Ayman Mazyek vidi sve manje izgleda za dijalog s AfD-om.


»Dok je Petry još i bila spremna za kritički dijalog o pitanjima muslimana u Njemačkoj, ostali iz stranačkog vodstva, koji su ostali, su taj dijalog u potpunosti odbacivali«, rekao je Mazyek u razgovoru za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung te zaključio kako je AfD »na putu da potpuno apsorbira desno-radikalnu Nacionaldemokratsku stranku Njemačke (NPD)«.


Vodeći članovi AfD-a, koja je sada uglavnom poznata po protuimigrantskoj politici, najavili su da će na predstojećem kongresu u Koelnu tematizirati i potrebu ukidanja mogućnosti dvostrukog državljanstva za jedan dio Turaka koji žive u Njemačkoj.


»Ako 60 posto turskih državljana koji žive u Njemačkoj glasuju za jedan autokratski sustav, onda oni nemaju ovdje što tražiti«, rekao je reagirajući na referendum o ustavnim promjenama u Turskoj potpredsjednik stranke Alexander Gauland.


AfD je prošle godine objavio programski dokument u kojem se navodi kako islam nije kompatibilan s Njemačkim ustavom a tu ideju je nekoliko dana prije stranačke konvencije ponovio jedan od potpredsjednika AfD-a Albrecht Glaser.


U Koelnu se u subotu i nedjelju održava stranački kongres AfD-a s oko 600 sudionika. Više saveza najavilo je protuprosvjede na kojima se očekuje do 50.000 sudionika. Načelnik koelnske policije Juergen Mathies rekao je kako računa s više tisuća ljevičarskih ekstremista a među njima i s nekoliko stotina spremnih na nasilje.


U ispitivanjima instituta Ipsos, objavljenim u četvrtak, AfD trenutno uživa podršku 10 posto birača što ju, usprkos činjenici da je donedavno uživala podršku i do 15 posto birača, još uvijek, nakon Unije CDU/CSU i SPD-a, čini trećom po redu najjačom političkom snagom u zemlji.


Prema ispitivanju javnog mišljenja TV postaje N24 većina od 63 posto ispitanih smatra da AfD gubi na popularnosti zbog trajnih sukoba u vrhu stranke a 46 posto smatra da stranka gubi potporu zbog sve manje važnosti koju javnost pripisuje migrantskoj problematici.