Imenovanje

Dunja Mijatović preuzela dužnost povjerenice Vijeća Europe za ljudska prava

Hina



Bosanskohercegovačka stručnjakinja za ljudska prava Dunja Mijatović u utorak je preuzela dužnost povjerenice Vijeća Europe za ljudska prava, priopćeno je iz te institucije.


Mijatović je izabrana na tu funkciju na skupštini Vijeća u siječnju te je prva žena na tom položaju na kojem nasljeđuje Nilsa Muižnieksa (2012. – 2018.), Thomasa Hammarberga (2006.-2012.) i Alvara Gil-Roblesa (1999.-2006.).


»Namjeravam zadržati ostavštinu rada prijašnjih povjerenika i održati sposobnost ove institucije da brzo i efikasno reagira u zaštiti ljudskih prava. Smatram kako su ljudska prava doista univerzalna i da sve države mogu biti predmet analize«, rekla je Mijatović.




Govoreći o prioritetima, nova povjerenica je naglasila kako je »njezina vizija jednostavna i kako se može sumirati u jednoj riječi – implementacija«.


»Norme, rezolucije i sporazumi su tu da nas vode. No potrebna nam je i politička volja kako bi ih realizirali. To nije pitanje samo za vlade. Moramo znatno pokrenuti naša društva u njihovoj implementaciji i uključiti svakoga u dijalog o ljudskim pravima«, istaknula je Mijatović.


Vijeće Europe je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu čiji je cilj održavanje vladavine prava, demokracije i ljudskih prava u Europi. Osnovana je 1949. godine te ju sačinjava 47 država – cijela Europa osim Bjelorusije i Kosova, te Rusija, Turska i države Kavkaza.


Vijeće je u proteklom razdoblju prisutno u javnosti kao institucija koja je stvorila i provodi implementaciju Istanbulske konvencije.