Kriv je

Drugi čovjek Muslimanskog bratstva osuđen na zatvor

Hina

Reuters

Reuters

Drugi čovjek Muslimanskog bratstva u Jordanu osuđen je u nedjelju na godinu i pol zatvora nakon što je kritizirao Ujedinjene Arapske Emirate, zemlju koja je svrstala islamistički pokret na svoju crnu listu



AMAN – Drugi čovjek Muslimanskog bratstva u Jordanu osuđen je u nedjelju na godinu i pol zatvora nakon što je kritizirao Ujedinjene Arapske Emirate, zemlju koja je svrstala islamistički pokret na svoju crnu listu.


Zaki Bani Iršeid proglašen je krivim na vojnom sudu u Amanu za djelovanje »koje može naštetiti odnosima između kraljevine i strane zemlje«, u ovom slučaju UAE.Islamski čelnik čije bratstvo je glavna oporbena stranka u Jordanu uhićen je 20. studenoga jer je na Facebooku nazvao emiratsku vladu »prvim sponzorom terorizma«, optužujući je da igra »ulogu američkog policajca u regiji koji služi cionističkom planu«.


Bila je to reakcija na odluku Abu Dabija da stavi pod »terorističke organizacije« 83 međunarodne islamističke skupine, među kojima Al Kaidu, Islamsku državu i Muslimansko bratstvo.




Zaki Bani Iršeid (57), koji je na početku suđenja u prosincu postupak nazvao »protuustavnim«, nije komentirao presudu, ali je njegov odvjetnik Saleh al-Armuti najavio žalbu.UAE i Jordan, bliski saveznici, sudjeluju u antidžihadističkoj koaliciji pod vodstvom SAD-a, vodeći zračne udare protiv IS-a.