Krive su jednostrane poruke

Dragan Čović: Hrvatska poštovala sve zahtjeve oko Pelješkog mosta

Hina

Reuters

Reuters

»Svi uvjeti koje smo mi poslali oko tehničke izvedbe projekta su s hrvatske strane poštovani. Razgovarao sam i s hrvatskim premijerom Plenkovićem, oni žele izravnu komunikaciju i nastavljaju projekt za koji su osigurali 80 posto sredstava«, rekao je Čović nakon sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je naveo kako je dan ranije u Zagrebu razgovarao s hrvatskim premijerom



MOSTAR Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović ocijenio je u srijedu u Sarajevu da je Hrvatska poštovala sve zahtjeve Bosne i Hercegovine u pogledu dimenzija Pelješkoga mosta o čemu je dan ranije u Zagrebu razgovarao i s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.


»Svi uvjeti koje smo mi poslali oko tehničke izvedbe projekta su s hrvatske strane poštovani. Razgovarao sam i s hrvatskim premijerom Plenkovićem, oni žele izravnu komunikaciju i nastavljaju projekt za koji su osigurali 80 posto sredstava«, rekao je Čović nakon sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je naveo kako je dan ranije u Zagrebu razgovarao s hrvatskim premijerom.


»Taj projekt je prevažan i za BiH«, dodao je Čović i pojasnio da je problem oko osporavanja izgradnje Pelješkog mosta nastao zbog jednostranih poruka ‘u ime BiH’.




»Većina država sebi to u svijetu ne bi dopustila. Neodgovorno se ponašamo prema BiH i iz velike ljubavi svašta nazovemo zaštitom BiH«, dodao je Čović.


Predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je i čelnik HDZ-a BiH izrazio je očekivanje da će tijekom jeseni biti promijenjen Izborni zakon BiH čime bi se relaksirali odnosi između triju narioda i političkih stranaka te osiguralo da brojniji narodi ne nameću Hrvatima političke predstavnike.


Pozdravio je inicijativu najsnažnije bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) koje je najavila dostavljanje prijedloga Izbornog zakona kojim bi se riješile presude Ustavnoga suda BiH i presude Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu.


»Radujem se da već neka stranka koja je najavila svoj prijedlog – i da svoj prijedlog. Očekujem da ćemo dobiti Izborni zakon koji će zaštiti da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike«, istaknuo je Čović, poručivši pri tome da se izborni rezultati neće moći provesti.


Ustavni sud BiH nedavno je izbrisao odredbe Izbornog zakona BiH po prizivu koji je uputio nekadašnji predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Božo Ljubić kojim je upozorio na diskriminaciju prigodom izbora hrvatskih izaslanika u nacionalno koncipirani Dom naroda.