Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
26. siječnja 2020.
Bezuvjetna potpora

Donald Trump: 'Branit ću pravo Amerikanaca da nose oružje. Da su Parižani bili naoružani, ne bi ih toliko stradalo'

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 5. svibanj 2018. u 8:21 2018-05-05T08:21:00+02:00

Usto se narugao zahtjevima za zabranu oružja rekavši da bi onda trebalo »zabraniti sve kamione, kombije i automobile« jer se i oni koriste u napadima. Ovo je četvrtu godinu zaredom da Donald Trump sudjeluje na konvenciji NRA-e

Predsjednik Donald Trump pružio je u petak bezuvjetnu potporu moćnom američkom oružnom lobiju, NRA-i, obećavši da će braniti pravo Amerikanaca na posjedovanje oružja, samo šest tjedana nakon najvećeg skupa u povijesti Sjedinjenih Država na kojemu se tražilo pooštravanje kontrole.

»Ova se administracija bori za obranu drugog amandmana (ustava) i mi ćemo ga obraniti«, rekao je na godišnjoj konvenciji Nacionalnog udruženja za oružje (NRA) u teksaškom gradu Dallasu.

Taj amandman iz 1791. po kojemu Amerikanci imaju pravo na nošenje vatrenog oružja, »na meti je napada, ali on nikada neće biti doveden u pitanje sve dok sam ja predsjednik«, istaknuo je Trump.

Ustvrdio je da bi u napadima 13. studenog u Parizu bilo manje mrtvih da su žrtve imale oružje.

»U Parizu nitko nema oružje i svi se sjećamo 130 ubijenih i velikog broja teško, teško ranjenih«, rekao je u govoru na konvenciji.

»Te je ljude okrutno ubila manja skupina terorista koji su imali oružje. Imali su vremena i ubijali ih jednog po jednog. Bilo je 'bum' ovdje, 'bum' ondje«, rekao je predsjednik pokazujući rukom kretnju džihadista koji puca u žrtve.

»No da je neki zaposlenik ili gost imao oružje, ili da je netko od vas iz pratnje bio ondje s oružjem uperenim u suprotnom smjeru, teroristi bi pobjegli ili bi bili ustrijeljeni i to bi bila potpuno druga priča«, istaknuo je.

Usto se narugao zahtjevima za zabranu oružja rekavši da bi onda trebalo »zabraniti sve kamione, kombije i automobile« jer se i oni koriste u napadima.

Ovo je četvrtu godinu zaredom da Donald Trump sudjeluje na konvenciji NRA-e na kojoj se očekivalo 80.000 ljudi. Konvencija se ove godine održava u prilikama kada se čuju kritike na račun proizvođača oružja i sve veće uporabe jurišnih pušaka u zemlji, nakon pokolja u srednjoj školi na Floridi u kojemu je 14. veljače ubijeno 17 osoba.

Na prosvjednom skupu Hod za naše živote održanom 24. ožujka u SAD-u i izvan zemlje na kojemu se tražilo pooštravanje zakona o vatrenom oružju, okupilo se više od milijun ljudi.

No unatoč mobilizaciji, donošenje zakona o oružju u Kongresu se nije pomaklo s mrtve točke jer mu se protivi republikanska većina.
Lobi koji brani pravo na nošenje oružja a ima oko 5 milijuna članova, dobrim je dijelom odgovoran za takvo stanje jer je kultura nošenja oružja veoma ukorijenjena u američkom društvu. NRA financijski i politički utječe na politiku na lokalnoj i na nacionalnoj razini.

NRA je pružala bezuvjetnu potporu Donaldu Trumpu u predizbornoj kampanji. Potonji joj je to uzvratio ističući: »Nema većeg poklonika drugog amandmana i NRA-e od mene«.

Zanimljivo je da je oružje bilo zabranjeno na godišnjem skupu u petak zbog dolaska Donalda Trumpa, što je naredila tajna služba, elitna policija zadužena za zaštitu istaknutih osoba.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu