Burno u BiH

Dok Dodik provocira iz Beograda, sud u Sarajevu potvrdio da je predsjednik RS-a prisluškivan zbog kriminala

Hina

Sud BiH reagirao je nakon što je Dodik u nedjelju novinarima kazao kako je dobio službenu obavijest da su njegovi telefonski razgovori prisluškivani ustvrdivši istodobno kako je to »nedopustiv postupak prema predsjedniku republike«.



BEOGRAD/SARAJEVO – Predsjednik BiH entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik ocijenio je u ponedjeljak za beogradski tisak da je Bosna i Hercegovina neodrživa i rekao kako »sanja i vjeruje« da RS može postati državom političkim sredstvima.


»Sanjam i vjerujem da će Republika Srpska jednog dana biti država. Hoće li to biti za pet, 10 ili 15 godina, nije važno. Jamčim, neovisna Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka. BiH je neodrživa, a kada bi se RS danas izdvojila, ne bismo imali nijedan problem da živimo kao samostalna država«, rekao je Dodik u intervju za beogradske Večernje novosti.


»Kad bih mogao sutra napraviti neovisnu RS, a da ne padne nijedna glava, uradio bih to. Moja politika je da to učinim političkim sredstvima«, istaknuo je Dodik.




Za predsjednika RS Bosna i Hercegovina je »nešto što se mora, a ne želja«, a za sebe kaže da se nikad nije osjećao Bosancem.


»Ne mrzim nikoga u Bosni, ali se ne identificiram s tom državom, već s narodom kojem pripadam, svojom vjerom, jezikom i pismom. Moj pradjed je na Solunskom frontu izgubio nogu i jasno vam je na kojim pričama sam ja odrastao«, objasnio je svoje stajalište predsjednik RS.


Na pitanje o tome ugrožava li inzistiranjem na samostalnosti RS poziciju i stajališta Beograda o neovisnosti Kosova, Dodik kaže kako nije pitao šta o tome misli Srbija.


»Beograd iz svojih razloga mora ostati na međunarodnom načelu teritorijalne nedjeljivosti, imajući u vidu Kosovo. To je najvažnije državno pitanje Srbije i ja to razumijem. Ali isto tako, najvažnije nacionalno pitanje Srbije je Republika Srpska«, kazao je Dodik, ocijenivši da svijet povodom Kosova dodatno ponižava Srbiju.


»Cilj je bio da se uruše i ponize srpska državnost i nacija. Albancima i Srbima koji ratuju i ubijaju se, međunarodna zajednica kaže – raziđite se. Muslimanima i Srbima koji takođe ratuju i ne vole se, kažu – morate biti zajedno. To je licjemerje međunarodne zajednice. Nije nam ponuđeno fer rješenje«, kaže Dodik.


Komentirajući utjecaj referenduma u Kataloniji, on istodobno tvrdi kako su pozicije RS i Katalonije potpuno različite.


»Nismo se identificirali s Katalonijom. Naša priča je potpuno autentična. Povijest Katalonije ne poznajem dovoljno, ali znam svoju. I znam da je RS konstituirana kao država, jer sam bio zastupnik kada se ta odluka donosila. Imamo sve elemente državnosti – teritorij, efektivnu vlast i narod koji to želi. Bili smo, i jesmo, država. Ali nam ne dozvoljavaju da to govorimo«, ustvrdio je Milorad Dodik u intervjuu za beogradski list Večernje novosti.


U isto vrijeme, Sud Bosne i Hercegovine danas je potvrdio kako je po njegovu odobrenju provođeno prisluškivanje telefonskih razgovora predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika jer je on obuhvaćen istragom o mogućim financijskim zloporabama.


Sud BiH reagirao je nakon što je Dodik u nedjelju novinarima kazao kako je dobio službenu obavijest da su njegovi telefonski razgovori prisluškivani ustvrdivši istodobno kako je to »nedopustiv postupak prema predsjedniku republike«.


»Ovo je nedopustivo sa stajališta sustava. Nedopustivo je imajući u vidu da nakon toga ništa nisu pronašli i nisu našli ni način da mi se zbog toga ispričaju«, kazao je Dodik.


U priopćenju Suda BiH, dostavljenom medijima, potvrđeno je kako je su »posebne istražne mjere« protiv Dodika provođene u razdoblju od veljače do svibnja 2016. godine na zahtjev Tužiteljstva BiH.


Takve mjere sud je odobrio jer je Dodik bio među osobama povezanim s istragom o poslovanju »Pavović banke«. Njen vlasnik Slobodan Pavlović i nekolicina zaposlenih na odgovornim pozicijama uhićeni su i protiv njih je otvorena istraga zbog sumnje da su počinili kazneno djelo »pranja« novca«.


Slučaj je s Dodikom povezan jer je Srpska demokratska stranka (SDS) kazneno prijavila »Pavlović banku« da je Dodiku odobrila fiktivni kredit za kupnu vile u Beogradu, vrijedne 750 tisuća eura. Prema navodima iz kaznene prijave, Dodik je kuću na Dedinju zapravo kupio gotovim novcem čije podrijetlo nije mogao dokazati, a naknadno odobreni kredit mu je poslužio kako bi prikrio tragove te sumnjive transakcije.


Istraga u ovom slučaju još nije okončana, a Sud BiH je sukladno zakonu pismom izvijestio Dodika kako je on bio pod mjerama prisluškivanja koje su ukinute te kako sada ima pravo u roku od osam dana tražiti ispitivanje zakonitosti poduzetih mjera ako drži da su mu prava time bila narušena.


Iz Suda BiH su istaknuli kako posebne istražne radnje odobravaju temeljem dokaza koje predoči Tužiteljstvo BiH te kako u tome dužnosnici nisu iznimke pred zakonom.


Dodik je pak ustvrdio kako je sve ovo dokaz da državni sud i tužiteljstvo djeluju pod pritiskom, a istrage koje provode služe za političke obračune.


Istodobno je kazao kako je siguran da u ovoj istrazi protiv njega nisu prikupljeni nikakvi dokazi koji bi poslužili za sudsko procesuiranje.