Izbori u travnju

Dogovorili su prijevremene izbore: Neotvaranje pristupnih pregovora s EU uzdrmalo Sjevernu Makedoniju

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Čelnici stranaka su se na susretu dogovorili da će prijevremeni izbori biti održani 12. travnja, osam mjeseci prije regularnog roka. Po zakonu Zaev zbog toga treba odstupiti s premijerske funkcije u siječnju, a državu će do izbora voditi tehnokratska vlada.



ZAGREB – Čelnici najvećih sjevernomakedonskih stranaka dogovorilli su se da će se prijevremene izbori u Sjevernoj Makedoniji održati 12. travnja, nakon što članice Europske unije nisu postigle suglasnost oko otvaranja pristupnih pregovora s tom državom.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak je predvodio skupinu europskih čelnika koje su blokirale otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, usprkos zabrinutosti da bi to moglo povećati kineski i ruski utjecaj na Balkanu. Za otvaranje pregovora bila je potrebna jednoglasna odluka članica EU-a.


Premijer Zoran Zaev je dan kasnije najavio da želi prijevremene izbore na kojima će se pokazati volja građana nakon odluke u Bruxellesu, istaknuvši kako je “to bila velika nepravda”.




Poručio je da želi da birači odluče o budućim koracima i da su za to potrebni “prijevremeni izbori što je prije moguće”. Makedonski mediji pišu kako je Zaev tražio da se izbori održe već krajem prosinca, no tomu se usprotivila oporba.


Čelnici stranaka su se na susretu dogovorili da će prijevremeni izbori biti održani 12. travnja, osam mjeseci prije regularnog roka.


Po zakonu Zaev zbog toga treba odstupiti s premijerske funkcije u siječnju, a državu će do izbora voditi tehnokratska vlada.


“Vjerujem da će građani 12. travnja donijeti mudar izbor koji će utrti put kojim mi političari moramo voditi zemlju”, rekao je.


Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija pristala je promijeniti ime u Sjeverna Makedonija u dogovoru sa susjednom Grčkom koja ju je optuživala za svojatanje grčkog teritorija i identiteta, čime je razriješena nekoliko desetljeća duga blokada puta prema članstvu u NATO-u i EU. Zbog toga je Skoplje očekivalo da će ga Bruxelles “nagraditi” otvaranjem pregovora.


“Imamo jasan državni konsenzus svih političkih čelnika da usprkos odluci Europskog vijeća Republika Sjeverna Makedonija treba započeti pregovore što je prije moguće”, kazao je Pendarovski, predsjednik iz redova Zaevove stranke, nakon susreta s političkim grupacijama.


Sjeverna Makedonija bi krajem ove ili početkom iduće godine trebala postati 30. članica NATO saveza, kad odluku o njezinom članstvu ratificiraju sve članice te alijanse.