Najavio osnivanje nove tajne službe

Dodik prijeti obavještajnoj agenciji, OSA mu poručila da će odlučno braniti ustavni poredak

Hina

Reuters

Reuters

»Eventualno donošenje bilo kakvih pravnih akata ili poduzimanje bilo kakvih radnji od strane entitetskih institucija na osnivanju entitetskih obavještajno-sigurnosih agencija bi predstavljalo izravno kršenje Zakona o OSA-i BiH, uzurpaciju državnih ovlasti i prerogativa i ugrožavanje ustavnog poretka BiH«, stoji u priopćenju OSA-e koje je dostavljeno lokalnim medijima



SARAJEVO Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) upozorila je u petak da predsjednik Republik Srpske Milorad Dodik zagovara protuzakonito i protuustavno djelovanje najavama uspostave posebne obavještajne agencije u tom entitetu kao i zakona kojima bi se u RS-u ograničio ili čak onemogućio rad OSA-e, jedine zakonite agencije takve vrste u BiH.


»Eventualno donošenje bilo kakvih pravnih akata ili poduzimanje bilo kakvih radnji od strane entitetskih institucija na osnivanju entitetskih obavještajno-sigurnosih agencija bi predstavljalo izravno kršenje Zakona o OSA-i BiH, uzurpaciju državnih ovlasti i prerogativa i ugrožavanje ustavnog poretka BiH«, stoji u priopćenju OSA-e koje je dostavljeno lokalnim medijima.


Iz ove su agencije reagirali na Dodikovu izjavu za komercijalnu televiziju TV 1 u kojoj je on ustvrdio da je OSA izvan svake zakonite kontrole i djeluje po političkim nalozima člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.




»Imamo jednu potpuno nekontroliranu organizaciju koja djeluje putem svojih izvršnih naloga, prati sve nas funkcionere u RS-u s namjerom da podrije čitav jedan sustav«, ustvrdio je Dodik.


Kazao je da su stoga u RS-u već pripremili zakonska rješenja kojima će onemogućiti djelovanje OSA-e na teritoriju RS i stvoriti pretpostavke za uspostavu entitetske obavještajne agencije.


Prije toga Dodik je posebice prijetio zaposlenicima OSA-e srpske nacionalnosti nazivajući ih izdajnicima i neprijateljima RS.


»Mi imamo sve podatke o tome tko su ti ljudi i na koji način rade taj prljavi posao, a kada bude pravi trenutak to ćemo sve detaljno objaviti i prezentirati javnosti«, najavio je Dodik u ožujku.


Rukovodstvo OSA-e u priopćenju je upozorilo da će u slučaju donošenja protuustavnih i nezakonitih pravnih akata ili poduzimanja takvih protuustavnih i nezakonitih radnji od strane entitetskih institucija biti poduzete »sve nužne mjere… u cilju zaštite ustavnog poretka BiH, zaštite ovlasti, prava i interesa države BiH i vraćanja stanja u ustavne i zakonske okvire«.


Najavili su da ćee »bez obzira na sve napade i pritiske OSA i dalje nastaviti u punom kapacitetu i okviru svojih zakonskih ovlasti odlučno, predano i profesionalno izvršavati sve svoje dužnosti i zadaće na teritoriju cijele BiH«.


U javnost su ranije procurili podaci da je Dodik bio meta tajnog prisluškivanja u sklopu istraga koje je o njemu otvorilo Tužiteljstvo BiH.


Potvrđeno je da je predmet istrage bila sumnjiva transakcija vrijedna 750 tisuća eura kojom je Dodik kupio vilu u Beogradu.