Republika Srpska

Dodik: RS potrošio 30 miljuna dolara na lobiranje i to nije puno

Hina

Reuters

Reuters



SARAJEVO Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u četvrtak je potvrdio kako su u vrijeme njegove vlasti u tom entitetu za lobiranje po svijetu iz proračuna izdvojeni deseci milijuna dolara pri čemu je ustvrdio kako to i nisu veliki troškovi s obzirom na sve što je postignuto.


»Glas Amerike« ranije ovog tjedna objavio je kako je samo za lobiranje u SAD-u Dodikova vlast do danas potrošila 29,6 milijuna dolara.


Ti su novci navodno davani različitim konzultantskim agencijama i lobističkim kućama ali i pojedincima a rječ je o preliminarnim podacima prikupljenim temeljem dokumentacije koja je u posjedu američkog ministarstva pravosuđa.




Na novinarsko pitanje je li doista riječ o gotovo trideset milijuna dolara potrošenih na lobiranje u SAD-u Dodik je u Banjoj Luci kazao kako je to moguće s obzirom da se radi o višegodišnjem razdoblju.


»Javna je tajna da mi deset godina imamo kontakte s određenim agencijama i da tome možemo zahvaliti za dobar položaj RS u prošlosti koji smo imali«, kazao je Dodik koji se u siječnju našao pod sankcijama američke administracije zbog kršenja Daytonskog sporazuma i organiziranja nezakonitog referenduma.


Dodikova je ocjena kako je najvažnije da danas nitko ne pokušava ukinuti RS što je, po njegovu sudu, bila intencija u prošlosti.


»Okrenuli smo kompletan politički diskurs koji je bio protiv RS«. kazao je Dodik.


Ustvrdio je i kako nije osjetio neki posebni učinak američkih sankcija kojima mu je zamrnuta imovina a građanima SAD-a zabranjeno da s njim posluju.