Slatina kod Andrijevice

Dobra vremena za zločince: U Crnoj Gori danas postavili spomen ploču čovjeku koji je pucao u Stjepana Radića

P. N.

foto: web

foto: web

Ne ostaje nam drugo nego zaključiti da i u Crnoj Gori Miru Barešića za utrku imaju, odnosno da živimo u vremenima u kojima je popularno dizati spomenike zločincima.   



Stanovnici crnogorskog mjesta Slatina, jednog od naselja u općini Andrijevica, današnji pravoslavni blagdan – Petrovdan – obilježili su postavljajući spomen ploču Puniši Račiću, čovjeku koji je 20 lipnja 1928. godine u Narodnoj skupštini  kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca iz pištolja pucao u zastupnike iz redova Hrvatske seljačke stranke – Stjepana Radića, Pavla Radića, Đuru Basaričeka, Ivana Grandžu i Ivu Pernara.


Lokalni mediji javljaju da je na imanje rodne kuće Puniše Račića, gdje je spomen ploča postavljena, pristiglo oko tri stotine ljudi.


Račić je spomen ploči tituliran kao sudionik oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine, narodni poslanik u Skupštini Jugoslavije i nositelj “albanske spomenice”.




Na dan kad ga je povijest zapamtila po zločinu počinjenom u Skupštini, Puniša račić bio je poslanik Radikalne stranke i zagovornik velikosrpske politike.


Na licu mjesta ubio je Pavla Radića i Đuru Basaričeka, dok će Stjepan Radić preminuti kasnije, od posljedica rana zadobivenih u tom atentatu.


Na koncu, ne ostaje nam drugo nego zaključiti da i u Crnoj Gori Miru Barešića za utrku imaju, odnosno da živimo u vremenima u kojima je popularno dizati spomenike zločincima.