Krizni sastanak

Dobavljači Konzuma BiH za nastavak suradnje, ali traže dogovor i jamstva

Hina

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Dobavljači Konzuma u Bosni Hercegovini spremni su nastaviti suradnju s tom tvrtkom i isporučivati joj robu kao i prije krize koja je potresla koncern Agrokor no žele precizan dogovor o načinu plaćanja i jamstva da će dobiti svoje novce, zaključak je kriznog sastanka



SARAJEVO Dobavljači Konzuma u Bosni Hercegovini spremni su nastaviti suradnju s tom tvrtkom i isporučivati joj robu kao i prije krize koja je potresla koncern Agrokor no žele precizan dogovor o načinu plaćanja i jamstva da će dobiti svoje novce, zaključak je kriznog sastanka koji je u ponedjeljak u Sarajevu održan pod pokroviteljstvom vlade Federacije BiH.


Entitetski ministar razvoja, poduzetnštva i obrta Amir Zukić na satanak je pozvao predstavnike jedanaest tvrtki koje su najveći dobavljači Kozumovih trgovina u BiH a odazvalo se njih devet.


Rječ je Coca Coli, tvrtkama AS Jelah Group, Atacco, Violeta, Orbico, Megamix, Milkos, Meggle, Perutnina Ptuj, Akova i Bimal Brčko. Na sastanak je došao i član uprave Raiffesein bank BiH kao kreditor.




Ministar Zukić rekao je novinarima nakon sastanka kako je svima u interesu da Konzum nastavi raditi i da mu se isporučuje roba, no činjenica je da ta Agrokorova tvrtka u ovom trenutku dobavljačima duguje oko 130 milijuna konvertibilnih maraka (oko 66,5 milijuna eura) i svi žele znati kako i kada mogu naplatiti dospjele dugove i kakva bi mogla biti dinamika plaćanja ubuduće.


»Pokušamo osigurati normalno poslovanje Konzuma i stvaranje pretpostavki za sanaciju krize«, kazao je Zukić.


Pojasnio je kako je procjena svih velikih dobavljača da stanje u Konzumu BiH traži stalni nadzor a postignut je dogovor da predstavnici federalne vlade u kontaktu s članovima uprave te tvrtke ovog tjedna pokušaju postići dogovor o modalitetima budućeg poslovanja koji bi onda bio potvrđen u izravnom dogovoru s dobavljačima i kreditorima.


»Mora biti fer odnos. Dobavljači su spremni ući u rizik i osigurati nastavak isporuke robe no moraju imati jamstvo plaćanja«, kazao je Zukić.


Bude li postignut takav dogovor, drži ministar, bio bi to »prag izlaska iz sadašnje krize« a ako ga ne bude morat će se posegnuti za »alternativnim metodama« no Zukić nije želio pojasniti što bi to točno značilo.


Kazao je ipak kako se u BiH za sada ne razmišlja o nekom novom regulatornom okviru odnosno donošenju zakona poput onoga za kakvim je posegnula vlada Slovenije u cilju zadržavanja kontrole nad financijama Merkatora.


U slučaju BiH to bi, kako je sugerirao Zukić, bilo vrlo komplicirano zbog složenog ustroja države. Izrazio je nadu kako će rješavanju krize pomoći sastanak ministara iz država regije u kojima posluje Agrokor najavljen za srijedu u Beogradu.


Jedan od većih Konzumovih dobavljača u BiH je sarajevska mljekara Milkos a njezin direktor Adin Fakić potvrdio je kako su tamo zainteresirani za nastavak suradnje no pod jasno definiranim uvjetima.


»Svi smo stava da Konzum u BiH treba sačuvati a to se može jedino s nama dobavljačima i mi smo za to zainteresirani«, kazao je Fakić podsjećajući kako je, među ostalim, u pitanju sudbina oko tisuću i pol farmera od kojih Milkos svakodnevno otkupljuje mlijeko.


Predsjednica Sindkata trgovine FBiH Majda Beširević kazala je kako je očevidan strah velikog broja Konzumovih zaposlenika za njihova radna mjesta upozoravajući kako se takvo ozračje ne može dugo tolerirati iako za sada nema naznake masovnih otpuštanja prouzročenih krizom u Agrokoru.


U tom sindikatu raspolažu informacijom da je do sada zatvorena samo jedna Konzumova trgovina i to u Mostaru gdje je bez posla ostalo pet radnica a još oko 80 ugovora sklopljenih na određeno vrijeme nisu produženi.


»Sve druge informacije u medijima su neprovjerene no već nam se javljaju radnici koju su u panici«, kazala je Beširević.