Nečasnici

Dobar posao u Afganistanu: Zaposlenici misije EU-a optuženi za preprodaju alkohola u Kabulu

Hina

Reuters

Reuters



Zaposlenici ureda Europske unije u Kabulu, kojih se nacionalnost ne navodi, optuženi su za preprodaju alkohola u Afganistanu, gdje je on zabranjen, priznaje u nedjelju EU.


Po pisanju britanskog dnevnika The Guardiana, koji se poziva na europsku »dužnosnicu«, nečasni zaposlenici su bocu džina i viskija prodavali po 50 dolara, što je dvostruko više od uvozne cijene, a votku po 60 dolara, šesterostruko skuplje.


Kupci su bili afganistanski poslovni ljudi, tvrdi list koji otkriva da se piće prevozilo u rabljenim hladnjacima i u plinskim bocama.Za veleposlanstva i međunarodna predstavništva vrijede posebni propisi koji im omogućuju da uvoze alkohol i vino za osobnu potrošnju svojih zaposlenika.Na upit France Pressea glasnogovornik EU-a je potvrdio da se odjel EU-a za suzbijanje korupcije (OLAF) bavi tim optužbama.»Služba za vanjske operacije EU-a i Europska komisija (…) obaviješteni su o ovom slučaju u kolovozu i odmah su izvijestili ured za borbu s korupcijom«, istaknuo je glasnogovornik. OLAF trenutačno provjerava navode, ističući da će se tek »nakon prve procjene odlučiti hoće li se pokrenuti istraga«, rekao je.Glasnogovornik nije htio potvrditi navode lista da je pošiljka alkohola sa 120 boca Chivasa koje je naručio jedan zaposlenik, prodana u siječnju 2016. za »21.035 dolara«.Izaslanstvo EU-a u Kabulu imalo je do ljeta više desetaka stranih zaposlenika. No znatno je smanjeno nakon napada kamionom bombom u svibnju u diplomatskoj četvrti u kojemu je poginulo 150 ljudi a 400 je ranjeno.