Novi problemi za predsjednika SAD-a

Direktori vodećih američkih tvrtki napuštaju Trumpa

Hina

Donald Trump, Foto: REUTERS

Donald Trump, Foto: REUTERS

Trumpov savjetnik više neće biti ni Brian Krzanich, glavni direktor Intela, tvrtke za proizvodnju informatičkih čipova. »Politika i političke agende zanemarili su važnu zadaću obnove proizvodne baze Amerike«, rekao je u priopćenju, istaknuvši da osjeća »odbojnost« prema nasilju u Charlottesvilleu



Glavni direktori Mercka, Under Armoura i Intela objavili su u ponedjeljak da više neće biti članovi skupine poduzetnika koji savjetuju Donalda Trumpa, u znak prosvjeda protiv nespremnosti američkog predsjednika da otvoreno osudi skupine krajnje desnice nakon nasilja u Charlottesvilleu, u saveznoj državi Virginiji.


Prvi je odluku donio glavni direktor velike farmaceutske tvrtke Mercka, Kenneth Frazier, koji je crnac.


»Američki dužnosnici moraju poštovati naše temeljne vrijednosti i jasno odbaciti izljeve mržnje, sektaštva i polaganje prava na supremaciju koji niječu američki ideal po kojemu su svi ljudi stvoreni jednaki«, rekao je u poruci na Twitteru koju je u ponedjeljak objavio na Merckovu računu.




Nekoliko sati nakon Fraziera, svoj odlazak je najavio i Kevin Plank, glavni direktor i osnivač tvrtke za športsku odjeću i opremu Under Armour, istaknuvši da je njegova kompanija »aktivna u inovacijama i sportu, a ne u politici«.


Trumpov savjetnik više neće biti ni Brian Krzanich, glavni direktor Intela, tvrtke za proizvodnju informatičkih čipova. »Politika i političke agende zanemarili su važnu zadaću obnove proizvodne baze Amerike«, rekao je u priopćenju, istaknuvši da osjeća »odbojnost« prema nasilju u Charlottesvilleu.


»Moramo poštovati – a ne napadati – one koji su se digli za jednakost i druge vrijednosti do kojih Amerikanci drže. Nadam se da će se to promijeniti i htio bih se vratiti kada se to dogodi«.