Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. rujna 2019.
Prvi izborni poraz od 2004.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini bez mandata u Skupštini Srbije

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 17. ožujak 2014. u 14:17 2014-03-17T14:17:58+01:00

SUBOTICA Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) više neće imati predstavnika u Skupštini Srbije, no opstojnost te stranke kao i ostalih institucija hrvatske manjine u Srbiji nisu upitne, prenose u ponedjeljak mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini, dok hrvatski politički i društveni uglednici priznaju da je riječ o teškom udarcu za hrvatsku manjinu u Srbiji.

»Naravno da će DSHV nastaviti djelovati na planu zastupanja, zaštite i afirmacije hrvatske manjine u Srbiji. Naša je stranka oporbeno djelovala i tijekom devedesetih, pa smo i u daleko težim uvjetima našli načina za opstojnost i djelovanje«, izjavio je glasnogovornik DSHV-a Darko Sarić Lukendić.

To ni sada nije upitno, rekao je, i dodao kako ipak treba naći načina da se za sljedeći izborni ciklus ustroji takva organizacija koja će biti u stanju samostalno se izboriti za zastupnički mandat.DSHV je na nedjeljnim srbijanskim izborima sudjelovao u koaliciji s Demokratskom strankom (DS), koja je osvojila tek 5,9 posto glasova birača. Kandidat DSHV-a, predsjednik stranke Petar Kuntić, bio je na izbornoj listi DS-a pod rednim brojem 25, no u parlament će ući samo prvih 19 kandidata ove koalicije.

S tim u vezi DSHV je izdao priopćenje u kojemu se navodi da je to »prvi izborni poraz DSHV-a od 2004. godine do danas, o čemu će se u najskorije vrijeme voditi rasprava na Predsjedništvu i Vijeću stranke«.

Publicist i politički analitičar Tomislav Žigmanov ocjenjuje da je neuspjeh DSHV-a na izborima težak udarac za hrvatsku manjinu u Srbiju, ali da to neće utjecati na opstojnost institucija ove zajednice – Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko izdavačku ustanovu »Hrvatska riječ«.

»Ne bi trebalo očekivati negativne posljedice po opstojnost ovih institucija, jer vjerujemo da demokracija u Srbiji još nije konsolidirana ali je uznapredovala. Vjerujemo i da naše samostalne ustanove mogu nastaviti djelovati i bez stalne skrbi hrvatske političke stranke«, naveo je Žigmanov.

On je dodao kako je moguće da za hrvatsku manjinu dolaze teža vremena jer pobjednička Srpska napredna stranka (SNS) nema profiliran odnos prema nacionalnim manjinama.

»Stranka je to s deficitima kada je u pitanju odnos prema manjinama, jer nije uspostavila komunikaciju s najvećim brojem nacionalnih zajednica. Osim toga zabrinjavajuće je i to što se uključila u identitetske prijepore oko pripadnosti Bunjevaca, time što je dijelu ove zajednice koja niječe hrvatsku pripadnost obećala standardiziranje bunjevačkog govora, kao i formiranje Zavoda za kulturu Bunjevaca«, naveo je među ostalim Žigmanov.

Uvjerljiva pobjeda SNS-a i poraz DS-a na parlamentarnim izborima otvorila je ponovno pitanje opstojnosti vojvođanske vlade koju vode članovi DS-a.

Potpredsjednik Glavnog odbora SNS-a Nikola Selaković izrazio je uvjerenje da će poslije uvjerljive pobjede te stranke uskoro biti održani i izbori za parlament Vojvodine.

»Ovi republički izbori pokazali su da u našoj sjevernoj pokrajini sada postoji sasvim drugačija izborna volja građana i samo onaj tko nema apsolutno nikakvog političkog sluha može ignorirati takav rezultat«, izjavio je Selaković za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je rekao da se nada da će izbori u Vojvodini biti održani »u doglednom i razumnom roku« i dodao da ne vidi razlog da više bilo tko ignorira »nepostojanje legitimiteta«.

Zanimljivo je da je SNS-a uvjerljivu pobjedu ostvario i u Subotici, koja je bila jako uporište DS-a i DSHV-a.

Prema neslužbenim podacima SNS je osvojio 35,53 posto glasova, Savez vojvođanskih Mađara (SVM) 26,76 posto, Nova demokratska stranka Borisa Tadića 10,41 posto, koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS) 6,51 posto, a nekada najjači DS u koaliciji s DSHV-om svega 5,49 posto.

Tijekom izborne noći predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine i Demokratske stranke upozoravali su na moguću kupovinu glasova na biralištima, ali se do sada nadležne institucije po tom pitanju nisu oglasile.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.