Bitka za Bijelu kuću

Demokrati se sukobili na debati, Trump, naravno, nije izdržao da ih ne “podbode”

Hina

Elizabeth Warren, Cory Booker i Beto O'Rourke  / REUTERS

Elizabeth Warren, Cory Booker i Beto O'Rourke / REUTERS



Demokratski kandidati za stranačku nominaciju za američke predsjedničke izbore u srijedu su ratovali zbog zdravstvene zaštite i pogranične politike u prvoj iznenađujuće žestokoj debati koja je pokazala razmjere podjela u stranci po pitanju ukidanja privatnih zdravstvenih osiguranja i prelaska na sustav jedinstvenog zdravstvenog osiguranja.


U prvom krugu debate nekoliko manje poznatih kandidata za pažnju javnosti borilo se vičući u nastojanju da dokažu da se mogu nositi na predsjedničkim izborima u studenome 2020. s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.


Debata je protekla u stalnim napadima na Trumpa, na njegovu gospodarsku politiku za koju su ocijenili da pomaže bogatima te na njegovu pograničnu politiku koju su ocijenili bezdušnom.




»20. siječnja 2021. reći ćemo ‘Adios’ Donaldu Trumpu«, rekao je bivši ministar stanogradnje Julian Castro.


Kandidati su se često i međusobno napadali a najčešća meta bila je Beto O’Rourke. Bivši kongresnik morao se boriti s drugim Teksašaninom Castrom zbog pogranične politike te s njujorškim gradonačelnikom Billom de Blasiom zbog zdravstvene zaštite.


Intenzivna debata nakon šest mjeseci relativno smirene kapmanje pokazuje koliko su visoki ulozi u utrci u kojoj se pojedinci nastoje istaknuti na pozornici na kojoj je više od 20 demokrata.


Nitko nije spomenuo trenutnog favorita Joea Bidena koji će se sučeliiti s glavnim protivnikom Berniem Sandersom i još osam drugih protukandidata na drugoj debati u četvrtak navečer.


Bitka zbog zdravstvene zaštite započela je kad je od kandidata zatraženo da se dizanjem ruku izjasne podržavaju li ukidanje privatnih zdravstvenih osiguranja. Ruke su podigli samo senatorica Elizabeth Warren i de Blasio koji su brzo krenuli u napade na druge kandidate.


Warren, predvodnica stranačkog progresivnog krila čija je popularnost u usponu, poručila je da privatna osiguranja zloupotrebljavaju Amerikance i stoga podržava državno osiguranje te je kritizirala one koji tvrde da to nije u političkom smislu izvedivo.


»Ono što vam zapravo poručuju je da se neće za to boriti. Zdravstvena zaštita temeljno je pravo i ja ću se za nju boriti«, poručila je.


Bivši kongresnik John Delaney, glasni kritičar tog pristupa, podupire univerzalno pravo na zdravstvenu zaštitu uz zadržavanje privatnih osiguravajućih društava i rekao je da demokrati ne bi trebali odbaciti sustav s kojim su neki Amerikanci zadovoljni.


»Mislim da moramo biti stranka koja zadržava ono što je dobro i popravlja ono što nije«, rekao je Delaney.


Nakon što su godinama branili sustav zdravstvene zaštite koji je uveo bivši predsjednik demokrat Barack Obama tzv. Obamacare od republikanskih napada demokrati su imali problema tijekom kampanje suglasiti se o najboljem načinu da ga poboljšaju.


Pristup »Medicare za sve« koji podržavaju Warren i Sanders i koji je dobio potporu u Kongresu stvorio bi državno osiguranje kojim se ukidaju privatna osiguranja.


O’Rourke je tvrdio da je privatno osiguranje »neophodno da bi svi mogli ostvariti zaštitu« no de Blasio ga je prekinuo.


»Kongresniče O’Rourke privatna osiguranja ne funkcioniraju za desetke milijuna Amerikanaca… Kako možete braniti sustav koji ne funkcionira?«


Castro je napao O’Rourkea zbog razdvajanja obitelji i pritvaranja migranata na južnoj granici. Castro bi dekriminalizirao sve ilegalne prelaske granice koji rezultiraju razdvajanjem obitelji i izazvao je O’Rourkea i druge da ga podupru.


Trump je najavio da neće reagirati na Twitteru na prvu debatu no nije se mogao suzdržati i ubrzo nakon početka debate tvitao je »DOSADNO!«.